Fakulteti u Velikoj Britaniji

Pročitajte vodič po britanskim sveučilištima – svjetski poznatim po vrhunskoj kvaliteti i paprenim cijenama školarine.

Studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske san je mnogih studenata i onih koji to žele postati. Studijski boravak u ovoj zemlji odlična je prilika za usavršavanje lingue france današnjice – engleskog jezika. Uz pregršt stečenih iskustava i znanja, završetak studija donosi i diplomu koju, zahvaljujući ˝brendu˝ institucije koje ga je dodijelila, može biti iznimna pomoć u ostvarivanju karijernih uspjeha – osobito ako je riječ o jednom od najrenomiranijih fakulteta u državi.

No sve te dobrobiti vrlo često dolaze i uz visoku cijenu budući da su britanska sveučilišta gotovo pa zloglasna po svojoj skupoći. Dok domaći i EU studenti mogu studirati po (relativno) razumnijim školarinama koje počinju od ˝samo˝ tri tisuće funti (oko 27000 kuna) godišnje, studenti iz ostalih država moraju biti ili dubljeg džepa ili se dobrano namučiti kako bi platili studij – godina studiranja za strane studente najčešće se kreće između devet i trinaest tisuća funti, dakle, čak i preko sto tisuća kuna!

Tu, naravno, valja pribrojiti i troškove života koji u Ujedinjenom Kraljevstvu nipošto nisu mali. Iako oni variraju od grada do grada, pri čemu su veliki gradovi (osobito London) poznati po basnoslovnoj skupoći, računajte da ćete još skoro toliko potrošiti na osnovne životne potrebe.

Ako razmišljate da će situacija biti nešto bolja nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, nažalost morat ćemo vas razočarati. Naime, od iduće akademske godine (2012/2013) primjenjivat će se zakon prema kojem će sveučilišta imati pravo svim studentima naplaćivati školarine do 9000 funti godišnje, pa tako i domaćim i EU studentima. Zbog kroničnog nedostatka sredstava, najavljeno je da će velik će broj sveučilišta to pravo i iskoristiti te početi naplaćivati maksimalne školarine.

No ako je vaša životna želja završiti studij u Ujedinjenom Kraljevstvu, a trenutno nemate oko pola milijuna kuna na raspolaganju, nemojte očajavati. Navedeni zakon vrijedit će samo na području Engleske, dok će primjerice studiranje na preddiplomskoj razini u Škotskoj ostati kakvo je bilo i do sada – besplatno! Dobra je ideja raspitati se o sveučilištima u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, kao i njihovim najavljenim politikama naplaćivanja, budući da bi moglo biti samo pitanje vremena dok i one ne povise cijene po uzoru na Englesku.

Financijsku pomoć moguće je dobiti putem stipendija iz raznih izvora – fondova, zaklada, od tvrtki, vlada i ministarstava, putem različitih partnerstava te od samog sveučilišta. Stipendija može biti u obliku manjeg novčanog iznosa ili pokrivati cjelokupne troškove školarine i smještaja, te dolaziti čak i s iznosom za mjesečni džeparac. Među pripomoćima potonjeg tipa ubrajaju se i stipendije Chevening koje svake godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva dodjeljuje studentima iz zemalja izvan EU, i to najčešće za magistarske studije. Kompeticija za ovu primamljivu priliku je velika, a zasada je preko 300 Hrvata uspjelo postati Chevening stipendistima.

Studenti

Financijsko pitanje važno je i već prilikom samog odlaska na studij, budući da inozemni studenti moraju dokazati da imaju dovoljno sredstava za studiranje i život u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi uopće dobili studentsku vizu. Studentima je dozvoljena i mogućnost nalaženja posla, no nije legalno raditi više od 20 sati tjedno.

Prije nego što krenete tražiti studij u Ujedinjenom Kraljevstvu po vašoj mjeri, znajte da su neizvorni govornici obavezni dokazati svoje znanje engleskog jezika te položite IELTS ili TOEFL test. Minimalan rezultat koji vam je potreban za kako biste bili primljeni na željeni studij jest 6.5 bodova prema prvom, te 560 bodova prema drugom. Na vrijeme krenite razmišljati o svemu što vam je potrebno kako biste upisali željeni studij – prijave se vrše rano, od rujna do sredine siječnja tijekom akademske godine prije one koju želite upisati, iako se za inozemne studente ponekad toleriraju prijave do kraja lipnja.

Prijave se vrše putem internetskog sustava UCAS, a maksimalan broj studija na koje je moguće se prijaviti je pet. Za osvajanje mjesta na fakultetu nisu presudne isključivo ocjene, već i osobne karakteristike aplikanata – motivacijsko pismo (personal statement) je od izrazite važnosti, stoga posvetite puno pažnje njegovom sastavljanju.

Ponuda studija u Ujedinjenom Kraljevstvu zaista je široka, te dobro proučite sve opcije kako biste pronašli instituciju i smjer koji vam najviše odgovara. Najtraženiji odabir su, naravno, famozni Oxford i Cambridge (zajedno poznati kao Oxbridge), vodeća sveučilišta u Europi i među prvih pet sveučilišta na svijetu. Korijeni ovih razvikanih prijestolnica znanja sežu u davnu prošlost (13. stoljeće ili čak, u slučaju Oxforda, u 11. stoljeće), a osim po svojem izrazitom ugledu i vrhunskoj stručnosti poznata su i po osobitom pristupu poučavanju u kojem važnu ulogu igraju tzv. tutorials, individualni satovi u kojima mentor poklanja punu pozornost nekolicini ili samo jednom studentu.

Među ostalim izrazito renomiranim institucijama su i London School of Economics and Political Science, prestižna škola društvenih znanosti, Imperial College London i University College London, koji se također nalaze u metropoli, Durham University, koje je treće najstarije sveučilište u Engleskoj te University of St Andrews u Škotskoj, slavno i po tome što je na njemu princ William studirao geografiju.

Slijedi popis dvadeset najboljih sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu iz 2012. prema The Complete University Guide:

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
LOKACIJA: Cambridge, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 1223 333308; e-mail: admissions@cam.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF OXFORD
LOKACIJA: Oxford, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 1865 270000; e-mail: undergraduate.admissions@admin.ox.ac.uk

SVEUČILIŠTE: IMPERIAL COLLEGE LONDON
LOKACIJA: London, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)20 7589 5111; e-mail: admissions.enquiries@imperial.ac.uk

SVEUČILIŠTE: LONDON SCHOOL OF ECONOMICS AND POLITICAL SCIENCE
LOKACIJA: London, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)20 7405 7686; e-mail: ug-admissions@lse.ac.uk

SVEUČILIŠTE: DURHAM UNIVERSITY
LOKACIJA: Durham, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 191 334 2000; e-mail: admissions@durham.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF ST ANDREWS
LOKACIJA: St Andrews, Škotska
KONTAKT: tel.: +44 (1334) 476161; e-mail: admissions@st-andrews.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY COLLEGE LONDON
LOKACIJA: London, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)20 7679 2000; e-mail: admissions@ucl.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF WARWICK
LOKACIJA: Coventry, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)24 7652 3723; e-mail: ugadmissions@warwick.ac.uk

SVEUČILIŠTE: LANCASTER UNIVERSITY
LOKACIJA: Lancaster, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 1524 65201; e-mail: ugadmissions@lancaster.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF BATH
LOKACIJA: Bath, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 1225 386959 e-mail: admissions@bath.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF BRISTOL
LOKACIJA: Bristol, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)117 928 9000; e-mail: ug-admissions@bristol.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF YORK
LOKACIJA: York, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 1904 324000; e-mail: admissions@york.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF EDINBURGH
LOKACIJA: Edinburgh, Škotska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 131 650 4360; e-mail: sra.enquiries@ed.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF SOUTHHAMPTON
LOKACIJA: Southhampton, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)23 8059 5000; e-mail: admissns@soton.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF EXETER
LOKACIJA: Exeter, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)1392 723044; e-mail: ug-ad@exeter.ac.uk

SVEUČILIŠTE: KING’S COLLEGE LONDON
LOKACIJA: London, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)20 7836 5454; e-mail: info@miguelmerino.com

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF NOTTINGHAM
LOKACIJA: Nottingham, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 115 951 5151; e-mail: undergraduate-enquiries@nottingham.ac.uk

SVEUČILIŠTE: THE SCHOOL OF AFRICAN AND ORIENTAL STUDIES, UNIVESITY OF LONDON
LOKACIJA: London, Engleska
KONTAKT: tel.: (+44 (0)20 7637 2388; e-mail: study@soas.ac.uk

SVEUČILIŠTE: LOUGHBOROUGH UNIVERSITY
LOKACIJA: Loughborough, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0) 1509 263171; e-mail: admissions@lboro.ac.uk

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF SUSSEX
LOKACIJA: London, Engleska
KONTAKT: tel.: +44 (0)1273 606755; e-mail: ug.enquiries@sussex.ac.uk

Silvia Vidović