Francuski fakulteti

Želite li studirati na prestižnom sveučilištu u prijestolnici umjetnosti, kulture i šika? Saznajte kako se možete upisati u velikom vodiču Wisha!

Kao država koja bilježi najveći broj turističkih posjeta na svijetu, Francuska je u svijesti mnogih nepresušno vrelo čežnje i inspiracije, zemlja koja evocira pravi pregršt asocijacija – od visoke mode i umjetnosti pa sve duha elegancije, profinjenosti i užitka koji je, na tom jeziku ljubavi, ovjekovječen kroz famozne koncepte poput chic i joie de vivre. A tu je, naravno, i snažna francuska intelektualna tradicija prepuna znamenitih filozofa, pisaca i znanstvenika, od kojih je veliki broj pohađao najstarije i najslavnije francusko sveučilište, Université de Paris – mnogo poznatije pod nadimkom La Sorbonne.

No, budući da je čuvena Sorbona prestala postojati 1970. godine, kada se razdijelila na 13 autonomnih sveučilišta (od kojih neki i dalje sadrže ˝Sorbonne˝ u svojim imenima te se nalaze u povijesnoj zgradi ove drevne institucije znanja), u posljednjih nekoliko desetljeća sve veći primat na francuskoj akademskoj sceni preuzimaju druga istaknuta učilišta. Njihova privlačnost na internacionalnoj razini je velika, čemu svjedoči podatak da se trenutno gotovo 300 000 inozemnih studenata nalazi na studiju u Francuskoj, što ovu državu čini četvrtom najpopularnijom destinacijom za visokoškolsko obrazovanje na svijetu.

Uz to, Pariz slovi i kao najbolji grad za studente – uz to što je neupitna prijestolnica francuskog (pa čak i europskog) intelektualnog i kulturnog života, njegova socijalna osviještenost nerijetko omogućuje studentima pristup svim tim dobrobitima (od javnog prijevoza do muzeja i kazališta) po znatno sniženim cijenama, ili čak besplatno!

Veliko olakšanje za studentske džepove predstavlja činjenica da su studiji u Francuskoj izrazito povoljni za europske standarde. Visoko obrazovanje subvencionira država, a studenti plaćaju jedino manji dio troškova putem upisnina koje se kreću oko simboličnih stotinjak ili dvjestotinjak Eura za preddiplomski studij, dok je do doktorata moguće doći za manje od 400 eura na godinu. Budući da je zakonodavstvo vođeno slavnim francuskim principom jednakosti (egalité), u tim povlasticama ne uživaju samo francuski studenti i studenti iz država članica Europske Unije, već i studenti iz bilo kojeg dijela svijeta mogu studirati u Francuskoj po istim pristupačnim cijenama. No, dok se studente ne diskriminira što se financijskog statusa tiče, stroga selekcija se ipak provodi kako Francuska ne bi postala utočištem za ˝bjegunce˝ od visokih školarina, te se od kandidata zahtijeva visoka razina sposobnosti i motiviranosti.

Princip jednakosti ne odražava se i na specifičnom ustroju francuskog visokoobrazovnog sustava, pri čemu su određena sveučilišta ipak mnogo ˝jednakija˝ od drugih. Naime, s jedne strane postoje ˝obična˝ sveučilišta (université) koje pohađa 80 posto francuskih studenata, javne ustanove koje su besplatne i otvorene za sve. Za razliku od hrvatskih sveučilišta, gdje se selekcija vrši pri samom postupku upisivanja, francuska državna sveučilišta su obvezna primiti sve kandidate koje posjeduju minimalnu potrebnu kvalifikaciju, baccalauréat, te se nedovoljno dobre kandidate ˝filtrira˝ kroz rigorozne ispite tijekom samog trajanja studija. Pritom nemojte da vas ovdje zbuni titula baccalauréat – iako je gotovo istovjetna našoj tituli baccalaureus, tj. sveučilišni prvostupnik, ona zapravo označava tek završenu srednju školu (tj. ekvivalent našoj maturi), dok se prvostupnička diploma naziva licence.

Sorbonne

S druge pak strane, odvojeno od sustava državnih visokoobrazovnih institucija, postoji mreža zasebnih specijaliziranih škola poznatih kao grandes écoles. Riječ je o elitnim školama koje okupljaju manji broj probranih studenata te su često fokusirane na određeno područje znanja – najuvriježenije podvrste su tehnološke (grandes écoles d’ingénieurs ) i poslovne (grandes écoles de commerce ) škole, dok su prestižne ecoles normales supérieures usmjerenije na društvene znanosti i humanistiku i obrazuju buduće znanstvenike, istraživače i javne službenike.

Ovisno o tome jesu li privatne ili državne, školarine u grandes écoles mogu biti na razini onih u državnim sveučilištima pa sve do više od deset tisuća eura godišnje, a postupak selekcije najčešće je vrlo rigorozan. Nije dovoljno posjedovati samo srednjoškolsku diplomu, tj. baccalauréat, već se nakon srednje škole upisuju posebni pripremni tečajevi u trajanju od dvije ili tri godine (Classes préparatoires aux grandes écoles) kako bi se što bolje pripremilo za izrazito zahtjevne državne prijemne ispite potrebne za upis u grande école. Iako je ˝upasti˝ u njih iznimno teško, muka se isplati jer je posao gotovo pa zajamčen nakon diplome – tako velika većina najpoznatijih francuskih političara, javnih službenika, istaknutih poslovnih ljudi pa i nobelovaca dolazi iz redova ovih elitnih institucija znanja.

Ako vas zahtjevnost i kompleksnost francuskog visokoobrazovnog sustava nije obeshrabrila, evo nekoliko naputaka kako najjednostavnije upisati sveučilišni studij u Francuskoj. Upisujete li preddiplomski studij, prijavu na željeno sveučilište možete obaviti putem obrazaca koji se podižu u Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu, što je potrebno obaviti prije kraja siječnja za iduću akademsku godinu. Za diplomski i postdiplomski nivo studija potrebno se direktno obratiti željenoj ustanovi. Naravno, osim ako upisujete studij na engleskom jeziku, znanje francuskog jezika biti će vam neophodno.

Većina sveučilišta zahtijeva srednju razinu jezičke kompetencije (B2) ili čak naprednu (C1) stoga, ako niste završili dvojezičnu gimnaziju ili već položili DELF (Diplôme d’études en langue française) ili DALF (Diplôme approfondi de langue française) ispit, morati ćete položiti TCF (Test de connaissance du français) ispit krajem veljače u Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu. Više informacija o upisima na francuska sveučilišta možete dobiti na web stranici Campus France.

Donosimo popis najcjenjenijih visokoobrazovnih institucija u Francuskoj:

SVEUČILIŠTE: ÉCOLE NORMALE SUPÉRIEURE
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: 33 (0) 1 44 32 31 36; e-mail: icommunication@ens.fr

SVEUČILIŠTE: ÉCOLE POLYTECHNIQUE
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: +33 (0)1 69 33 33 00; e-mail: international-v2@polytechnique.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ PIERRE ET MARIE CURIE
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: +33 01 44 27 26 74; e-mail: internationales@upmc.fr

SVEUČILIŠTE: ÉCOLE NORMALE SUPÉRIEURE DE LYON
LOKACIJA: Lyon
KONTAKT: tel.: +33 4 37 37 66 82; e-mail: international@ens-lyon.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ PARIS DIDEROT – PARIS 7
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: + 33 1 57 27 55 05; e-mail: relations-internationales@univ-paris-diderot.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ DE STRASBOURG
LOKACIJA: Strasbourg
KONTAKT: tel.: +33 (0)3 68 85 00 00; e-mail: hennebelle@unistra.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ MONTPELIER 2
LOKACIJA: Montpelier
KONTAKT: tel.: +33 (0)4 67 14 49 71; e-mail: Jean-Michel.Portefaix@univ-montp2.fr

SVEUČILIŠTE: SCIENCES PO
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: + 33 (0)1 45 49 76 10; e-mail: pauline.couteau@sciences-po.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ PARIS SUD
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: relations.internationales@u-psud.fr; e-mail: relations.internationales@u-psud.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ PARIS-SORBONNE
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: +33 (0) 1 40 46 22 11; e-mail: validations.etrangers@paris-sorbonne.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ TOLOUSE 3
LOKACIJA: Tolouse
KONTAKT: tel.: +33(0)5 61 55 62 40; e-mail: rduchesne@adm.ups-tlse.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ PARIS 1
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: 01.44.07.80.00; e-mail: inscriptions-administratives@univ-paris1.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ PARIS DESCARTES
LOKACIJA: Bonn
KONTAKT: tel.: + 33 (0)1 76 53 16 11; e-mail: dpi@parisdescartes.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ JOSEPH FOURIER GRENOBLE
LOKACIJA: Grenoble
KONTAKT: tel.: +33 4 76 51 45 13; e-mail: relations.internationales@ujf-grenoble.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ DE LYON
LOKACIJA: Lyon
KONTAKT: tel.: +33 (0)4 37 37 26 70; e-mail: contact@universite-lyon.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ DE CAEN BASSE-NORMANDIE
LOKACIJA: Caen
KONTAKT: tel.: +33 02 31 56 53 83; e-mail: deve.direction@unicaen.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ LILLE 1
LOKACIJA: Lille
KONTAKT: tel.: + 33 (0)3 20 43 67 13; e-mail: scolarite@univ-lille1.fr

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÉ PARIS-EST MARNE-LA-VAL ÉE
LOKACIJA: Pariz
KONTAKT: tel.: + 33 (0)1 60 95 70 90; e-mail: international@univ-mlv.fr

Silvia Vidović