Slovenski fakulteti

Mnogi hrvatski studenti odlučuju se na kvalitetni i suvremeni studij na dohvat ruke.

Slovenija je izrazito popularan odabir među Hrvatima – pristupačna i geografski bliska, ona predstavlja odlično rješenje za studente koje se ne žele otisnuti daleko od doma ili si pak ne mogu priuštiti studij u nekoj udaljenijoj, skupljoj državi. Uz to što ju tek kratka vožnja dijeli od mnogih dijelova Lijepe naše, Slovenija je našim studentima jezično i kulturalno veoma bliska, nudeći sve prednosti modernog i kvalitetnog obrazovnog sustava jedne članice Europske unije u okružju koje je gotovo ˝k’o doma˝.

Najbolji dokaz atraktivnosti slovenskih studijskih programa očituju se u činjenici da trenutno 720 hrvatskih studenata školuje na slovenskim institucijama visokog obrazovanja – tu prednjači Sveučilište u Ljubljani, najznamenitije (nalazi se među 500 najboljih fakulteta na svijetu) i najstarije sveučilište u Sloveniji. No, studentska mobilnost između Hrvatske i Slovenije daleko je od uravnotežene – tek se osamdesetak slovenskih studenata može naći na sveučilištima u Hrvatskoj, iako su ona brojnija.

Nesumnjivo je da su financijski razlozi također velikim dijelom zaslužni za navalu studenata iz Hrvatske na slovenska sveučilišta. Naime, zahvaljujući bilateralnom dogovoru između dvaju susjednih država, hrvatskim studentima je omogućeno studiranje u Sloveniji pod jednakim uvjetima kao i domaćim studentima i studentima iz država Europske Unije. To pravo pretpostavlja i uživanje u besplatnom visokom obrazovanju na slovenskim državnim sveučilištima, što uvelike olakšava financijske brige koje često mori inozemne studente.

Naravno, s financijske strane valja računati i na troškove života u Sloveniji, koji su nešto veći nego u Hrvatskoj. Poveliki izdatak može predstavljati smještaj, budući da su slovenski studentski domovi veoma ograničenih kapaciteta i raspolažu gotovo pa zanemarivim brojem mjesta za strane studente – stoga je najam soba ili stanova, bilo individualno ili s cimerima, najčešće rješenje za hrvatske studente u Sloveniji. Što se studentske prehrane tiče, ne postoje posebne ˝menze˝ u kojima se može dobiti obroke po povoljnim cijenama kao u Hrvatskoj, već se slovenski studenti hrane u ˝običnim˝ restoranima koji nude subvencionirane cijene za studente, a popust se obračunava putem posebne kartice.

Ljubljana sveučilište

Prijave na studij vrše se izravno, odnosno direktnim slanjem odgovarajućih dokumenata instituciji koja provodi željeni studijski program, te se otvaraju sredinom veljače. Za domaće studente i državljane EU, one se zatvaraju već 5. ožujka, no strani studenti koji potječu iz zemalja izvan EU imaju mogućnost prijavljivati se na prvi rok do 5. kolovoza, te na drugi rok između 1. i 5. listopada. Ipak budite oprezni ako studij na koji se namjeravate prijaviti zahtijeva dodatne provjere znanja (npr. likovne, glazbene i kazališne akademije) – u tom je slučaju rok za prijavu isti kao i za slovenske studente!

Iako i Slovenija provodi državnu maturu, ne morate se brinuti ukoliko ste svoje srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj završili s ˝običnom˝ diplomom, no vaš certifikat o odgovarajućem završenom stupnju obrazovanja mora biti nostrificiran. Uz potvrdu o priznatoj kvalifikaciji, za prijavljivanje na studij će vam biti potreban i prijepis ocjena te identifikacijski dokument, a dokumenti potrebni za upis moraju biti prevedeni na slovenski jezik.

Što se pak vašeg znanja slovenskog jezika tiče, na većini studija ono nije ispočetka nužno, no od vas će se zahtijevati polaganje srednje razine slovenskog jezika prije upisivanja druge godine studija. Slovenistika i drama su neki od rijetkih studija koji će od vas zahtijevati da spomenuti ispit prođete i prije upisa na fakultet.

Slovenija broji četiri državna sveučilišta:

SVEUČILIŠTE: UNIVERZA V LJUBLJANI
LOKACIJA: Ljubljana
KONTAKT: tel.: + 386 (01) 241 85 02; e-mail: vpis@uni-lj.si

SVEUČILIŠTE: UNIVERZA V MARIBORU
LOKACIJA: Maribor
KONTAKT: tel.: +386 (02) 235 52 61; e-mail: vpis@uni-mb.si

SVEUČILIŠTE: UNIVERZA NA PRIMORSKEM
LOKACIJA: Kopar
KONTAKT: tel.: +386 (05) 611 75 10; e-mail: vpis@upr.si

SVEUČILIŠTE: UNIVERZA V NOVI GORICI
LOKACIJA: Nova Gorica
KONTAKT: tel.: +386 05 33 15 234.; e-mail: studentska.pisarna@ung.si

Među privatnim institucijama visokog obrazovanja se ističu:

SVEUČILIŠTE: EURO-MEDITERRANEAN UNIVERSITY
LOKACIJA: Portorož
KONTAKT: tel.: +386 59 25 00 50; e-mail: university@emuni.si

SVEUČILIŠTE: IEDC-BLED SCHOOL OF MANAGEMENT
LOKACIJA: Bled
KONTAKT: tel.: +386 4 57 92 500; e-mail: info@iedc.si

SVEUČILIŠTE: FAKULTETA ZA KOMERCIALNE IN POSLOVNE VEDE
LOKACIJA: Celje
KONTAKT: tel.: +386 03 428 55 56 (preddiplomski) / +386 03 428 55 36 (diplomski) ; e-mail: dodiplomski@fkpv.si / podiplomski@fkpv.si

SVEUČILIŠTE: FAKULTETA ZA DRŽAVNE IN EUROPSKE ŠTUDIJE
LOKACIJA: Kranj
KONTAKT: tel +386 4 260 18 56; e-mail: E: info@fds.si

SVEUČILIŠTE: GEA COLLEGE
LOKACIJA: Ljubljana
KONTAKT: tel.: +386 1 5881 300; e-mail: dodiplomski@gea-college.si

SVEUČILIŠTE: EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVOJ GORICI
LOKACIJA: Nova Gorica
KONTAKT: tel +386 05 338 44 00; e-mail: info@evro-pf.si

SVEUČILIŠTE: FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJELOKACIJA: Novo Mesto
KONTAKT: tel.: +386 07 37 37 884; e-mail: info@fis.unm.si

SVEUČILIŠTE:DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE
LOKACIJA: Maribor
KONTAKT: tel +386 02 228 38 90; e-mail: dina.potocnik@doba.si

Silvia Vidović