Njemački fakulteti

Upisati studij u Njemačkoj nije lak zadatak. Otkrijte što sve morate učiniti da biste ipak dobili diplomu s prestižnih obrazovnih institucija.

U Njemačkoj je znanje vrednota koja se predano njeguje već stoljećima. Nimalo čudno, budući da je ipak riječ od državi koja je izrodila dobar dio najvećih mislioca moderne filozofije – od Leibniza, Kanta, i Hegela, preko Schopenhauera i Nietzschea pa sve do, u nešto recentijoj povijesti, Wittgensteina i Heideggera. Danas se pak tradicija znanja spaja sa najsuvremenijom tehnologijom i obrazovnim pristupima, stvarajući studijske programe visoke reputacije koji su poznati po svojoj kvaliteti i raznovrsnosti.

Njemačka je izrazito poželjna destinacija za studente iz inozemstva – na svijetu jedino Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija privlače veći broj stranih studenata, te prosječno 200 000 mladih ljudi iz najrazličitijih kutaka zemaljske kugle pohađa jedan od mnogih programa na njemačkim institucijama visokog obrazovanja. Postati jednim od njih iziskuje ono najbolje od vas – Nijemci su poznati po svojoj radišnosti, efikasnosti i privrženosti redu, stoga nemojte očekivati da ćete do svoje njemačke diplome moći doći ˝k’o od šale˝!

Ni upis na njemačka sveučilišta nije baš najjednostavnija stvar na svijetu. Naime, hrvatski studenti najčešće ne mogu upisati preddiplomski studij u Njemačkoj odmah nakon završetka srednje škole, odnosno mature. Na raspolaganju vam je polaganje svojevrsne ˝nulte godine˝ u Studienkollegu, obrazovnoj ustanovi koja vas, kroz poduku o predmetima srodnim vašem željenom studijskom smjeru i nastavu njemačkog jezika, priprema za prolazak prijamnog ispita za fakultet (Feststellungsprüfung).

Priprema putem Studienkollega obično traje dva semestra te je u pravilu besplatna, iako je moguće da će se od vas tražiti uplata članarine od otprilike 30 do 200 eura po semestru. Također, kako biste se uopće upisali u Studienkolleg potrebno je položiti ispit kojim dokazujete da posjedujete zadovoljavajuće znanje njemačkog jezika – u slučaju pada na njemu, možete se bolje pripremiti uz pomoć posebnog pripremnog tečaja (Vorkurs). Drugi način za upisivanje željenog fakulteta jest polaganje jednog semestra na hrvatskom sveučilištu nakon čega se, uz pomoć Goethe instituta, pokušate prebaciti na odgovarajući fakultet u Njemačkoj. Pritom valja ˝upasti˝ u kvotu za strane studente koja postoji na dotičnom.

Humbolt sveučilište

Kako biste započeli studij u Njemačkoj u ovom slučaju, bit će vam potrebna potvrda o znanju njemačkog jezika, osim ako se niste prijavili za studij na engleskom ili nekom drugom jeziku – kojih je, uzgred rečeno, u Njemačkoj poprilično malo. Razina jezičnog znanja kojoj se traži obično je vrlo visoka – nije rijetkost da se traži izrazito napredno znanje koje odgovara europskoj razini C2. Jedan od oblika provjere znanja, DSH ispit (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) nude gotovo sva njemačka sveučilišta, no odgovarajuću potvrdu moguće je dobiti i u Hrvatskoj, npr. polaganjem ispita Test DaF (Test Deutsch als Fremdsprache) u Goethe institutu u Zagrebu.

Uz posjedovanje prikladne diplome Goethe instituta, obveze dokazivanja znanja njemačkog jezika može vas osloboditi i položeni drugi stupanj jezične diplome Konferencije ministara kulture (KMK), te dodatni ispiti također nisu potrebni ako ste maturu (Abitur) položili u Njemačkoj ili u priznatoj njemačkoj školi u inozemstvu. Inozemni studenti se na njemačka sveučilišta upisuju putem Internet servisa Uni-assist. Što se pak školarina tiče, situacija u Njemačkoj je mnogo povoljnija i jednostavnija. Dio njemačkih fakulteta uopće ne naplaćuje školarine, a kod onih koji od studenata zahtijevaju financijsku participaciju cijene su, u usporedbi s drugim europskim državama, poprilično umjerene – kreću se oko 500 eura po semestru za preddiplomske studije, te otprilike 650 eura naviše za magistarske studije.

Kako bi vam olakšale financijski teret školarina i (visokih) troškova života u Njemačkoj, na raspolaganju vam stoje i razni stipendijski programi. Pritom je prva adresa za traženje financijske pomoći DAAD – Deutscher Akademischer Auslandsdienst, tj. Njemačka služba za akademsku razmjenu. DAAD najčešće nudi stipendije za studente magistarskih i doktorskih studija, te uspijete li se dokopati njezine potpore financije će vam biti zadnja stvar na pameti tijekom boravka u Njemačkoj. One, naime, pokrivaju mjesečni iznos od 750 eura za magistarski studij i 1000 dolara za doktorski, te ćete čak i posebni iznos dobiti za putne troškove. Prijave se vrše najkasnije do 15. studenog za iduću akademsku godinu, a pri selekciji kandidata nisu važne samo ocjene već, ključnu ulogu igra i posjedovanje motivacije i jasne vizije što želite od studija.

Donosimo izbor najcjenjenijih fakulteta u Njemačkoj:

SVEUČILIŠTE: LUDWIG-MAXIMILIANS-UNIVERSITÄT MÜNCHEN
LOKACIJA: Minhen
KONTAKT: tel.: +49 (0) 89 / 2180 – 2823; e-mail: international@lmu.de

SVEUČILIŠTE: TECHNISCHE UNIVERSITÄT MÜNCHEN
LOKACIJA: Minhen
KONTAKT: tel.: +49.89.289.22245; e-mail: study@tum.de

SVEUČILIŠTE: RUPRECHT-KARLS-UNIVERSITÄT HEIDELBERG
LOKACIJA: Heidelberg
KONTAKT: tel.: +49 6221 54-5454; e-mail: studium@uni-heidelberg.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT KONSTANZ
LOKACIJA: Konstanz
KONTAKT: tel.: +49 (0)7531/88-2468; e-mail: interstudis@uni-konstanz.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT FREIBURG
LOKACIJA: Freiburg
KONTAKT: tel.: +49 761 203-0; e-mail: ias@uni-freiburg.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT KARLSRUHE
LOKACIJA: Karlsruhe
KONTAKT: tel.: +49 721 608-44948; e-mail: student@intl_kit_edu

SVEUČILIŠTE: FREIE UNIVERSITÄT BERLIN
LOKACIJA: Berlin
KONTAKT: tel.: +49 (0) 30 838-70000; e-mail: info-service@fu-berlin.de

SVEUČILIŠTE: HUMBOLDT-UNIVERSITÄT ZU BERLIN
LOKACIJA: Berlin
KONTAKT: tel.: +49 30 2093 0; e-mail: studienberatung@uv.hu-berlin.de

SVEUČILIŠTE: WESTFÄLISCHE-WILHELMS-UNIVERSITÄT MÜNSTER
LOKACIJA: Münster
KONTAKT: tel.: +49 251 83-222 15; e-mail: international.office@uni-muenster.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT REGENSBURG
LOKACIJA: Regensburg
KONTAKT: tel.: +49 941 943-01; e-mail: studienberatung@uni-regensburg.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT ZU KÖLN
LOKACIJA: Köln
KONTAKT: tel.: +49-221-470-1661; e-mail: aaa.zulassung@verw.uni-koeln.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT STUTTGART
LOKACIJA: Stuttgart
KONTAKT: tel.: ++49 (0)711-685-68600; e-mail: ia@ia.uni-stuttgart.de

SVEUČILIŠTE: RHEINISCHE FRIEDRICH-WILHELMS-UNIVERSITÄT BONN
LOKACIJA: Bonn
KONTAKT: tel.: +49-228-73 4823; e-mail: kind@uni-bonn.de

SVEUČILIŠTE: TECHNISCHE UNIVERSITÄT DARMSTADT
LOKACIJA: Darmstadt
KONTAKT: tel.: +49 6151 16-5120; e-mail: auslandsamt@pvw.tu-darmstadt.de

SVEUČILIŠTE: JOHANN-WOLFGANG-GOETHE- UNIVERSITÄT FRANKFURT AM MAIN
LOKACIJA: Frankfurt am Main
KONTAKT: tel.: +49-69-798-79 80; e-mail: international@uni-frankfurt.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT LEIPZIG
LOKACIJA: Leipzig
KONTAKT: tel.: +49 341 97-32020; e-mail: aaa@uni-leipzig.de

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITÄT BREMEN
LOKACIJA: Bremen
KONTAKT: tel +49 421 218-1

Silvia Vidović