Svijet koledža – Oxford

Vodimo vas u svijet svima nam poznatog britanskog koledža.

Oxford je grad i sjedište lokalne uprave Oxfordshire, te najstarije sveučilište od svih sveučilišta u zemljama engleskog govornog područja, a uz sveučilišta u Bologni, Parizu i Padovi, jedno je od najstarijih na svijetu. Grad je smješten u blizini Londona, s kojim je povezan željeznicom A4130, jednom od najpoznatijih željeznica u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koledži su se razvili iz nekadašnjih srednjih škola krajem 12. stoljeća unutar zgrada zadivljujuće arhitekture, prepoznatljivih tornjeva i kupola. Danas u Oxfordu ima gotovo četrdeset koledža na kojima su studirali mnogi poznati britanski političari, akademici i pisci. Studenti, ali i profesori pridonose slikovitosti i raznolikosti ulica noseći ogrtače karakterističnih boja njihovog koledža, koji su najveća atrakcija Oxforda. Kako je svaki koledž nezavisna ustanova, tako svaki ima i svoja pravila ponašanja. Mnogobrojni pubovi i barovi ispunjeni bučnim studentskim razgovorima otkrivaju dinamičnu i mladu stranu grada. Oxford posebno oživi krajem svibnja, kada se na Temzi, koja teče blizu samog grada, održava regata u kojoj se momčadi bore za pobjedu i ponos svog koledža.

Oxford

Najbolji pogled na grad možete doživjeti s tornja Carfax Tower koji potječe iz 14.stoljeća. Glavna oxfordska ulica je High Street, u čijoj se blizini nalaze kazalište, katedra, sveučilišna crvka i Oxfordski muzej. Najbolje vrijeme za posjet ovom gradu okruženom brežuljicma je proljeće i ljeto kada ćete zasigurno moći uživati u predivnim zelenim travnjacima. Klima je ugodna, nema velikih temperaturnih razlika tokom godine, no upravo padaline, kojih je mnogo, čine njihove travnjake još zelenijima. Tijekom ljetnih praznika se na mnogim koledžima može naći jeftini smještaj, a za one malo dubljeg džepa tu je luksuzni hotel Randolph. Za pojest nešto zasitno, ali i tradicionalno, najbolji su pubovi, od kojih izdvajamo King’s Arms pub, u kojem možete dobro pojesti, ali i popiti.

Priuštite si i doživite akademsku tradiciju koja dominira Oxfordom.

Autorica: Ema Vuković