Deveti mjesec trudnoće

Napokon je došao i taj zadnji, ključan mjesec trudnoće. Većina trudnica u devetom mjesecu trudnoće jedva čeka porod, jer im se čini kao najdulji mjesec, zbog silnih priprema koje moraju obaviti prije samog poroda.

U devetom mjesecu trudnoće trudnice moraju često posjećivati liječnika, te pregledi slijede svaki tjedan. Na pregledima se procjenjuje djetetova veličina, te se procjenjuje termin poroda.
Vrh maternice se nalazi ispod rebra, a te se mjere više neće toliko mijenjati iz pregleda u pregled. Vrh maternice je oko 40 centimetara iznad stidne kosti, a kako je porođaj sve bliže, tako prestaje i povećanje tjelesne težine.

Koža trbuha se rastegla koliko god je bilo moguće, te se dijete spustilo u zdjelicu, zbog čega se trudnica gega sve više. U ovom mjesecu trudnoće djetetu nedostaje prostora, posebice za udaranje, a vi morate svaki dan brojati djetetove udarce. U većini slučajeva se beba u ovom mjesecu trudnoće spušta u porođajni položaj, znači glavicom prema dolje.

Liječnik će na pregledu ustanoviti visinu vrha maternice, ustanoviti smjer, veličinu i položaj fetusa, napraviti pretragu urina, osluškivati rad srca fetusa, mjeriti krvni tlak i težinu, te obaviti unutarnji pregled vrata maternice.

Mnoge bebe kod prvorotkinja, se spuštaju u koštani dio zdjelice, sve do 38. tjedna. Pupčana vrpca je duža od 60 centimetara, a posteljica je teška oko 670 grama.

Najčešći simptomi devetog mjeseca trudnoće su zatvor, vrtoglavica, krvarenje desni, pritisak i bol u leđima, pojačano oticanje stopala i gležnjeva, lakše disanje, otežano kretanje i nespretnost, promjene fetalne aktivnosti s obzirom na manjak prostora, povremene glavobolje, slabost, proširene vene nogu, poteškoće pri spavanju, te povećana količina energije ili umor, žgaravica, želučane tegobe, napuhnutost, povremeno krvarenje iz nosa, začepljenost ušiju, grčevi u nogama, svrbež trbuha, nelagoda i bol u zdjelici i stražnjici, hemeroidi, ispupčenost pupka, učestalija potreba za mokrenjem, kolostrum u dojkama, gubitak ili pojačanje teka i sve češće i jače Braxton Hicksove kontrakcije.

Emocionalno trudnice u devetom mjesecu trudnoće osjećaju olakšanje zbog kraja trudnoće, sve jače uzbuđenje, rastresenost, preosjetljivost, sanjarenje, nemir i nestrpljivost, strah, tjeskobu i razdražljivost.

Trudnice tjelesno imaju sve obilniji iscjedak iz rodnice koji sadrži sve više sluzi, a može se dogoditi i da bude prošaran krvlju.

U devetom mjesecu trudnoće dijete je spremno za pokret, a sredinom zadnjeg mjeseca trudnoće, dijete se službeno smatra spremnim za porođaj. Rast djeteta je i dalje ubrzan, te u zadnjem mjesecu može narasti i do 5 centimetara, te može dobiti još jednu kilu. Količina masnog tkiva do porođaja raste do 15%.

Ana Zibar