Lijekovi u trudnoći

Iako se svijest o štetnosti alkohola i cigareta podigla te se trudnice uglavnom suzdržavaju tijekom trudnoće lijekovi se još uvijek uzimaju bez obzira na njihovo ponekad štetno djelovanje na fetus.

Trudnice tijekom trudnoće ne bi trebale uzimati nikakve lijekove bez dogovora i liječničkog nadzora.

Poznato je kako sastojci u lijekovima mogu prodrijeti kroz posteljicu te loše utjecati na razvoj nerođenog djeteta. Posebice se treba oprezno ophoditi prema bezreceptnim lijekovima.

Lijekovi su prema rizicima podijeljeni u pet vrsta od kojih su A i B proglašeni sigurnim za upotrebu dok se lijekovi iz ostalih kategorija ne smiju davati trudnicama.

Izdvojeno:

> Jedan od efekata štetnog djelovanja lijekova vidljiva je u vidu preranog poroda a takva djeca obično imaju problema s respiratornim sustavom te su osjetljivija na infekcija.

U pojedinim zdravstvenim slučajevima trudnoću bi trebalo planirati te pojedina zdravstvena stanja dovesti u zadovoljavajuće stanje prije samog začeća. Posebnu pozornost trebaju obratiti liječnici koji moraju prepisivati pouzdane, sigurne i neškodljive lijekove.

Izdvojeno:

> Sredinom dvadesetog stoljeća lijek protiv jutarnje mučnine bio je povučen iz prodaje jer se ustanovilo kako uzrokuje deformacije udova kod ploda.

Prirodna rješenja – najbolja rješenja

Uobičajeni problemi koji se javljaju u trudnoći kao što su mučnina, žgaravica, problemi oko stolice mogu se ublažiti ili riješiti promjenom prehrambenih navika.

Za vrijeme trudnoće potrebno je povećati unos tekućine, u prehranu uvrstiti obroke od voća i povrća te povećati tjelesnu aktivnost ako je to moguće.

Zdrave navike koje žene usvoje tijekom trudnoće treba nastaviti i nakon poroda, posebice u vrijeme dojenja. Rođenjem djeteta oprez dojilje ne bi trebao biti smanjen jer se lijekovi mogu prenijeti u majčino mlijeko stoga bi te lijekove trebalo piti nakon dojenja.

Izdvojeno:


> Najvažnije razdoblje za razvoj fetusa je između petnaestog i šezdesetog dana kada se stvaraju organi
> Studije o sigurnosti lijekova se iz etičkih i moralnih načela uglavnom provode na životinjama