Što trebate nabaviti prije povratka iz rodilišta

Donosimo vam listu i popis stvari koje bi trebali svakako nabaviti za vaše dojenče prije povratka iz rodilišta kući.
Saznali ste da ste trudni, neizmjerno se veselite i odbrojavate mjesece, tjedne i dane do dolaska prinove, ali ne znate što vam je sve zapravo potrebno? Krenimo od početka :)

Opremanje doma

Za početak možda ne bi bilo loše da se sa supružnikom dogovorite o prostoriji koja će biti djetetova soba, naravno ako ste u mogućnosti.

Kad su djeca manja, tražit će vašu blizinu i zasigurno će biti s vama neko vrijeme, no ne bi bilo naodmet da postoji prostorija u kojoj se mogu nalaziti sve djetetove stvari, ormarić s odjećom, krevetić i fotelja, odnosno neko mjesto na kojem možete na miru dojiti.

Ono što će vam zasigurno trebati od većih stvari za sobu to su dječji krevetić s madracom, krevetnina za krevetić, ukrasni jastuci kako bi zaštitili dijete od eventualnih neželjenih udaraca u rub krevetića i prematalica koju možete postaviti u sobi ili u kupaonici.

oprema za bebe

Kupaonica

Baš kao i većina male djece, vaš će mališan zasigurno uživati u kupanju. Ono što mu treba to je u svakom slučaju kadica za kupanje.

Danas su u ponudi i anatomski nastavci za kadicu na koje možete položiti dijete te ga tako i lakše okupati.

Svakako će vam trebati i preparati za kupanje i štapići za uši napravljeni baš za malu djecu. Trebat će vam i par ručnika, najbolje onih s kapuljačom kako biste mogli zamotati mališana nakon kupanja.

Po želji možete kupiti i malen termometar za kadicu kako biste djetetu složili optimalnu temperaturu za kupanje, nekoliko nježnih trljačica za pranje, par igračaka za vodu te toplomjer za malu djecu.

prirodna odjeca za bebe

Odjeća

Od odjeće vam treba 3 do 5 pidžamica u jednom komadu kako se dijete ne bi otkrilo dok spava, zatim nekoliko bodića s dužim i kratkim rukavima i laganih hlačica za dan te nekoliko kombinezona.

Po želji možete kupiti i vreću za spavanje te svakako barem jednu dekicu za pokrivanje te mobilije iznad krevetića. Možete nabaviti i vreću za šetnje ili pak jaknicu i 2 do 3 pokrivala za glavu za zaštitu od vjetra i hladnoće.

Ako je dijete rođeno u zimi, nabavite nekoliko štrampica, a nevezano uz godišnje doba kupite i desetak pari malih čarapa.

Svakako će vam trebati nekoliko paketa pelena, a po želji možete kupiti i one platnene. Uz to kupite i kremu za mazanje kako biste zaštitili dijete od pelenskog osipa.
Nabavite i kantu za odlaganje pelena, vlažne maramice ili vatice i posudicu za običnu vodu.

Dojenje

Za dojenje vam je potrebno par grudnjaka, malo šira odjeća ili pak majice s gumbićima kako biste mogli lakše dojiti, nekakav jastučić koji vam može olakšati dojenje, blazinice za grudnjak koje upijaju mlijeko.

Također su vam još potrebne par bočica za spremanje mlijeka, pumpica za izdajanje, par duda varalica, oko 6 bočica za hranjenje, grijač za vodu te sterilizator za bočice kako ih ne biste trebali stalno prokuhavati.

djecja sjedalica stvari za bebu

Ostalo

Ako u domu imate više prostorija, svakako nabavite monitor kojim ćete pratiti je li se dijete probudilo, zatim nekakvu ljuljačku, odnosno košaru s mobilijama u kojoj će dijete moći biti kroz dan te sjedalicu za hranjenje kad dijete malo poraste.

Ono što će vam svakako trebati to su dječja kolica. Danas u ponudi ima zaista svega, od košara, nosiljki sve do sportskog dijela po cijenama od 2000 kuna na više.

Svakako će vam trebati i sjedalica stoga se pri odabiru kolica raspitajte što sve dolazi u kompletu.

Izdvajamo

Ovo je samo jedan dio onoga što bi vam moglo zatrebati, sve naravno ovisi o godišnjem dobu te djetetovim i vašim potrebama, željama i navikama. Danas zaista nema čega nema, ponekad je dovoljno otići u jednu prodavaonicu i kupiti sve od glave do pete za trudnice, novorođenčad i dojilje.

Autor: Vedrana Duić Loparić