Negativan Rh faktor i trudnoća

Uz krvnu grupu (A, B, 0 ili AB), uz oznaku tipa krvi dodaje se pozitivan ili negativan Rh (Rhesus) faktor.

Većina populacije je Rh pozitivna, dok je otprilike 15 % žena nositelj negativnog Rh faktora.

Sama ta činjenica nema važnost niti utjecaja na zdravlje sve dok ne dođe do trudnoće. Naravno, niti tada nije uzrok panici, no važno je znati neke činjenice kako bi se prejudicirao i spriječio utjecaj na zdravlje djeteta.

Što znači minus?

Minus pored krvne grupe označava nepostojanje jedne vrste bjelančevina u eritrocitima koja je prisutna kod osoba čija krvna grupa nosi pozitivan Rh faktor.

Potencijalni problem u trudnoći može se javiti kod žena koje imaju negativan Rh faktor, a otac djeteta nosi pozitivan Rh faktor, što znači da je i dijete potencijalan nositelj pozitivnog faktora.

Točnije, ako majka ima negativan Rh faktor, a plod pozitivan (koji je naslijedio od oca), ako dođe do miješanja krvi majke i krvi djeteta iz posteljice, tijelo majke počinje stvarati antitijela koja prepoznaju dijete kao strano tijelo, preciznije, počinju ga uništavati.

Što treba znati

Najčešće se krv djeteta (iz posteljice) miješa s krvi majke tek pri porodu i to nema štetnoga utjecaja na dijete.

Ali kad se to miješanje dogodi, tijelo majke stvara antitijela i razvija Rh senzibilizaciju. Upravo je zato to potencijalni problem u drugoj trudnoći.

Stoga majka mora najkasnije 72 sata nakon poroda primiti Rhogam (Rh imunoglobulin) koji u drugoj trudnoći blokira imunološki sustav od prepoznavanja djeteta.

Neprimanje tog cjepiva može dovesti do ozbiljnih problema u potencijalnoj drugoj trudnoći jer se može dogoditi da antitijela majke ulaze kroz posteljicu i napadaju odnosno razaraju eritrocite djeteta, što može imati po dijete različite posljedice, od blagih do vrlo ozbiljnih, pa čak i smrtnog ishoda.

To se stanje naziva hemolitička bolest novorođenčeta (erythoblastosis fetalis).

Rhogam se daje ženi i prilikom amniocenteze, kod pobačaja (spontanog ili odabranog), kao i kod netipične trudnoće (npr. izvanmaternične), biopsije korionskih resica, krvarenja iz maternice ili ozljeda tijekom trudnoće.

Preciznije, ako tijekom trudnoće dođe do krvarenja ili se javi potreba za amniocentezom, postoji opasnost da mala količina krvi djeteta dođe u majčin krvotok, što može izazvati ranije opisano stvaranje antitijela i opasnost po zdravlje djeteta.

U tom slučaju mora se testirati prisutnost antitijela u krvi majke pomoću indirektnog antiglobulinskog testa (na početku trudnoće i u šestom i osmom mjesecu trudnoće).

Ne znate koja ste krvna grupa?

Svaka trudnica na početku trudnoće odnosno pri prvom pregledu biva upućena na vađenje krvi i tipizaciju kako bi se identificirala i krvna grupa i Rh faktor pa ako prije niste imali taj podatak, nakon toga ćete biti sigurni je li potreban oprez zbog potencijalnog negativnog Rh faktora.

Izdvojeno:

Kombinacije RH faktora

Kombinacije RH faktora koje dijete može naslijediti:
Majka (-), Otac (-), Dijete (-); nema opasnosti
Majka (+), Otac (+), Dijete (+); nema opasnosti
Majka (+), Otac (+), Dijete (-); nema opasnosti
Majka (+), Otac (-), Dijete (-); nema opasnosti
Majka (+), Otac (-), Dijete (+); nema opasnosti
Majka (-), Otac (+), Dijete (+); nakon poroda majka treba dobiti Rhogam
Majka (-), Otac (+), Dijete (-); nema opasnosti za dijete