Peti mjesec trudnoće – beba je duga oko 20 centimetara

Čestitam! Već ste na polovici svoje trudnoće!

Sada sigurno više ne možete sakriti svoju trudnoću, jer je ona itekako vidljiva. Ukoliko do sada niste, do kraja petog mjeseca trudnoće ćete sigurno osjetiti prve udarce svoje bebe!

Na liječnikom pregledu vas očekuje mjerenje veličine maternice, mjerenje krvnog tlaka, osluškivanje rada srca fetusa, pretraga urina i mjerenje težine.

U petom mjesecu trudnoće mogu se javljati želučane tegobe, žgaravica, obilniji bjelkasti iscjedak iz rodnice, povremeno krvarenje iz nosa, blago oticanje stopala i gležnjeva, bol u leđima, povremene glavobolje, slabost, otjecanje i grčevi u nogama, hemeroidi, promjene boje kože na licu i trbuhu, bolovi u donjem dijelu trbuha i kukovima, napuhnutost, pokreti fetusa, začepljenost ušiju, pojačani tek, brži puls, ispupčenost pupka, vrtoglavice, krvarenje desni i vidljivost proširenih vena.

Emocionalno će sve rjeđe biti prisutne promjene raspoloženja, ali su plačljivost, rastresenost i razdražljivost i dalje mogući. S obzirom da će do kraja ovog mjeseca vaša maternica doseći visinu pupka, imati ćete sve jači osjećaj trudnoće.

Pokreti fetusa su sada dovoljno jaki, zbog čega ih možete osjetiti

Uši fetusa postaju dovoljno osjetljive, pa počinju razabirati zvukove. Beba u ovom razdoblju trudnoće uspostavlja redoviti obrazac sna i budnosti, te počinje sa licem izvoditi različite grimase.

Obrve fetusa postaju sve vidljivije, baš kao i vlasi na glavi. Koža fetusa je naborana, ružičasta i prozirna. Kožu fetusa prekriva masna bijela tvar, poznatija kao vernix, koji štiti kožu bebe od plodove vode, te je zbog te tvari beba na porodu skliska.

Na kraju petog mjeseca trudnoće, beba će biti dugačka oko 20cm, te teška oko 450g. Fetus je sada mnogo aktivniji zbog čvršćih kostiju, razvijenih mreža živaca i jačih mišića, zbog čega su njegovi pokreti sve skladniji.

Fetus je sada spremniji raditi razne gimnastičke pokrete, koji će mu uvelike pomoći kod razvoja motoričkih vještina. Kod muških fetusa se u ovom razdoblju trudnoće testisi počinju spuštati u mošnje, iz trbušne šupljine.

Ana Zibar