Gestacijski dijabetes je poremećaj metabolizma šećera koji se javlja tijekom trudnoće, kada tijelo nije u mogućnosti proizvesti dovoljno inzulina za regulaciju glukoze u krvi.
Prehrana ima ključnu ulogu u upravljanju ovom vrstom dijabetesa, a prehrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može pomoći u održavanju stabilne razine šećera i prevenirati komplikacije. U nastavku su prikazani osnovni savjeti i preporuke za trudnice s gestacijskim dijabetesom te za sve trudnice koje žele održavati uravnoteženu prehranu.
Što je glikemijski indeks i zašto je važan?
Glikemijski indeks (GI) je mjera kojom se procjenjuje kako različite namirnice utječu na razinu glukoze u krvi nakon konzumacije. Namirnice s niskim GI-om (55 ili manje) sporo se probavljaju, što znači da uzrokuju postepeno povećanje šećera u krvi. S druge strane, namirnice s visokim GI-om brzo podižu razinu glukoze, što može dovesti do naglih skokova i padova šećera u krvi.
Za trudnice s gestacijskim dijabetesom, prehrana s niskim GI-om može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, smanjiti rizik od komplikacija, i pružiti potrebne nutrijente za razvoj fetusa.
Prehrana s niskim glikemijskim indeksom za trudnice
Prehrana s niskim glikemijskim indeksom temelji se na konzumaciji ugljikohidrata koji se polako razgrađuju, čime se smanjuje potreba za izlučivanjem inzulina.
Evo nekoliko ključnih smjernica za trudnice koje imaju ovaj problem:
* Preporučuju se zobene pahuljice, smeđa riža, ječam i quinoa. Ove namirnice imaju niži GI, bogate su vlaknima i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
* Neke vrste voća poput jabuka, krušaka, bobičastog voća i trešanja imaju niži GI i sadrže važne vitamine. Ograničite unos voća s visokim GI-om, poput lubenice i ananasa.
* Povrće poput brokule, špinata, kelja, paprike i rajčice također ima nizak GI i bogato je antioksidansima.
* Proteini ne utječu direktno na šećer u krvi i mogu pomoći u stabilizaciji razine glukoze. Izvori proteina poput nemasnog mesa, ribe, jaja, tofua i mahunarki preporučuju se kao osnova obroka.
* Jogurt, svježi sir i mlijeko bogati su kalcijem, no birajte proizvode s niskim udjelom šećera i masti.
Primjeri obroka s niskim GI-om
Doručak: Zobene pahuljice s bobičastim voćem i nekoliko orašastih plodova.
Ručak: Salata s povrćem, piletinom na žaru i kvinojom.
Večera: Smeđa riža s lososom i brokulom, začinjeno maslinovim uljem i limunovim sokom.
Međuobrok: Jabuka s nekoliko badema ili integralni krekeri s humusom.
Preporučena hrana tijekom trudnoće
Tijekom trudnoće, važno je unijeti dovoljno nutrijenata za pravilan razvoj djeteta.
Ovo je nekoliko ključnih kategorija hrane koje su od velike koristi za trudnice, uključujući one s gestacijskim dijabetesom
Folna kiselina sprječava razvoj defekata neuralne cijevi kod djeteta. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću, grašku, grahu, i narančama.
Željezo je ključno za stvaranje crvenih krvnih stanica. Dobri izvori su crveno meso, riba, jaja, špinat i cjelovite žitarice.
Omega-3 masne kiseline važne su za razvoj mozga i očiju fetusa. Omega-3 nalazi se u masnoj ribi poput lososa, sardina i orašastim plodovima.
Za razvoj kostiju djeteta preporučuje se unos kalcija kroz mliječne proizvode, bademe, i tamno zeleno lisnato povrće, uz dovoljan unos vitamina D.
Vlakna pomažu u regulaciji probave, što je važno tijekom trudnoće zbog čestih probavnih tegoba. Dobar izbor su voće, povrće, grahorice i cjelovite žitarice.
Dodatni Savjeti za trudnice s gestacijskim dijabetesom
Redoviti obroci i međuobroci pomažu u održavanju stabilne razine glukoze. Preporučuje se konzumacija manjih obroka svaka 2-3 sata.
Slatkiši, gazirani napici, i druga visokoprerađena hrana može brzo podići razinu šećera u krvi i izazvati oscilacije zato treba izbjegavajte rafinirane šećere.
Pijte dovoljno vode jer je hidratacija vrlo bitna za metabolizam i održavanje stabilne razine šećera.
Savjetovanje s nutricionistom isto je važno, jer individualni plan prehrane prilagođen specifičnim potrebama trudnice može pomoći u postizanju optimalnih rezultata.
Pravilna prehrana tijekom trudnoće ključna je za zdravlje majke i djeteta. Kod gestacijskog dijabetesa, fokus na namirnice s niskim glikemijskim indeksom može pomoći u kontroli razine šećera u krvi i pružiti sve potrebne nutrijente za razvoj fetusa. Pridržavanje preporuka o pravilnoj prehrani i redovita fizička aktivnost, uz savjete medicinskih stručnjaka, mogu znatno smanjiti rizik od komplikacija i omogućiti trudnicama zdravu trudnoću.
Tekst: Vanja Marić