Juha od mrkve porijeklom je iz Afganistana, a u našoj verziji uz dodatak đumbira koji jača imunitet i velikima i malima.
Prednost juhe od mrkve i đumbira naspram juha od mesa, osim što nam daju puno energije u isto vrijeme, ne opterećuju probavni sistem.
Potrebni sastojci (za četiri osobe):
800 g mrkve
svježi đumbir
2 luka
1 limeta
200 ml vrhnja
1 l povrtnoga ili pilećega temeljca
svježi korijander
100 g maslaca
sol, papar
Priprema:
Ogulite i narežite mrkvu na ploške. Na ulju prepržite luk pa mu dodajte narezanu mrkvu i đumbira po želji te sve još kratko prepržite. Povrće podlijte temeljcem i kuhajte oko 20 minuta. Juhu uklonite s vatre pa joj dodajte hladni maslac, sok limete, sol, papar te ju razradite štapnim mikserom.
U juhu pri serviranju dodajte žlicu kiseloga vrhnja i pospite ju svježim korijanderom.
Dobar tek
Recept uz dopuštenje: Udruga UNUO – Centar za kreativno kuharsko osposobljavanje osoba s invaliditetom