Kanada izbacuje mlijeko iz piramide prehrane

“Mlijeko je nezdravo!” tvrdi Kanadska vlada te izbacuje mlijeko i mliječne proizvode iz službene piramide prehrane.

Preporuka je zamijeniti proteine životinjskog porijekla s proteinima biljnog porijekla kao i zasićene masnoće sa nezasićenim. Kanadska vlada zalaže se za zdraviju ishranu svojih građana: prenosi sat1.at

tajna-zdravlja

Srušen mit o mlijeku

Sve glasnije su sumnje u vjerovanju o važnosti mlijeka u prehrani što je potvrdilo znanstveno istraživanje koje se provodilo u Švedskoj na 61.433 žena od 39-74 godina starosti te 45.339 muškaraca od 45-79 godina starosti.

Nakon dugogodišnjeg promatranja dokazali su da muškarci s povećanom konzumacijom mlijeka nisu imali ništa manje lomova kostiju od onih koji su mlijeko pili u malim količinama.

Dok su kod žena dokazali da su one koje su pile više mlijeka imale više lomova kostiju.

U našoj zemlji mlijeko je još uvijek u službenoj piramidi prehrane, no sve više stručnjaka poziva na podizanje svijesti i nude nam konkretne razloge zašto bismo trebali mijenjati navike.

Mr.sc. Goran Radovanić u knjizi “Tajna zdravlja” mlijeko stavlja na prvo mjesto pogrešnih navika.

Prenosimo dio njegovog razmišljanja iz knjige:

tajna-zdravlja-poznati

Koliko su zdravi mliječni proizvodi?

Još od djetinjstva su mi govorili kako moram piti mlijeko jer je zdravo. to su mi govorili u kući, u vrtiću pa onda i u školi. “Na mlijeku se raste brzo. Mala djeca samo piju mlijeko i zato najbrže rastu.” To su dvije najčešće rečenice koje sam slušao u djetinjstvu.

Jeli ovo zaista istina ili je istina malo drugačija?

Bake i majke su nam od malih nogu govorile da moramo piti mlijeko radi kalcija jer ćemo imati čvrste kosti te da bismo brzo rasli. Jeli istina što su nam govorile? Ili je to samo dio istine? Mnogi vrijedni i marljivi ljudi teško rade na svojim farmama, gdje uzgajaju krave i proizvode mlijeko, i siguran sam da oni misle kako rade nešto dobro i pozitivno.

Nažalost, istina je potpuno suprotna

Dobre mliječne krave (kod nas ih zovu krave muzare) dnevno daju u prosijeku 40 litara mlijeka. Međutim, postoje i krave koje daju 80 litara mlijeka na dan, a krava koja je svjetski rekorder proizvela je 120 litara mlijeka u jednom danu. Vjerojatno se pitate kako je to moguće jer sam se i ja pitao.

Kravlje mlijeko sadrži puno kalcija, ali čovjek može apsorbirati samo 25% kalcija koji se nalazi u kravljem mlijeku. Sad možete pomisliti: “ako ga ima puno i 25% je sasvim dovoljno!” Ljudsko mlijeko sadrži 50% manje kalcija no kravlje mlijeko, ali taj je kalcij puno bolji zbog svoje visoke apsorpcije.

Pored toga, kravlje mlijeko ima gotovo 7 puta više fosfora nego ljudsko, a upravo je omjer kalcija prema fosforu izuzetno važan za njegovu apsorpciju u tijelu jer manjak kalcija u tom omjeru se nadoknađuje kalcijem iz kostiju i zubi.

Kako to da mali slon prestane sisati slonicu kad naraste do otprilike 400 ili 450 kg (rađa se sa 120 kg) i nikad više ne popije ni kap mlijeka a naraste do 12.000 kilograma i izrastu mu kljove koje teže po 60 kg svaka? Odakle mu toliko kalcija da ima toliko jake kosti i kljove i da ne pati od osteoporoze? Zasigurno ne od mlijeka…

Ovo je uvod o rušenju mita o mlijeku u knjizi “Tajna zdravlja” koju su prepoznali vrhunski sportaši te je zbog svoje jednostavnosti, lakog čitanja i mnoštva preporuka nezaobilazno štivo svih onih koji žele živjeti zdravije.

Izvor: Bioliving info

Foto: piksabay