Vichyssoise – Idealna juha za dječji stol

Za roditelje koji se trude uvesti više povrća u prehranu svoje djece, krem juha Vichyssoise nudi izvrsnu priliku za serviranje hranjivog obroka u kojem djeca neće prepoznati možda upravo ono povrće koje inače znaju odbijati jesti.

Ova juha je toliko kremasta i nježna da povrće u njoj postaje gotovo neprimjetno, što je čini odličnom za “kamufliranje” sastojaka poput poriluka, koji možda nije omiljen među najmlađima. Hladna posluživanja ove juhe mogu biti dodatno privlačna djeci, jer novi način konzumacije može potaknuti njihovu znatiželju i želju za isprobavanjem.

Vichyssoise je kremasta juha od poriluka i krumpira koja se tradicionalno poslužuje hladna, što je čini savršenom za toplije dane. Ova juha, čije je podrijetlo tema brojnih rasprava, pripisuje se Francuzima, iako postoje tvrdnje da ju je izmislio Francuz koji je radio u Americi. Bez obzira na njeno porijeklo, Vichyssoise je postala popularna diljem svijeta zahvaljujući svojoj glatkoj teksturi i osvježavajućem okusu.

Savjet više za roditelje

Predstavite juhu kao poseban “ljetni shake”: Djeca vole zanimljive koncepte, stoga juhu možete opisati kao posebnu vrstu hladnog napitka.
Uključite djecu u pripremu: Dajte djeci da vam pomognu oprati povrće ili miješati juhu u blenderu. To može povećati njihov interes za jelo koje su sami pomogli pripremiti.

Servirajte u zabavnim čašama ili šalicama s slamkama: Napravite obrok vizualno privlačnim kako bi djeca bila uzbuđenija oko isprobavanja novog jela.

Recept za Vichyssoise juhu namijenjenu djeci

Sastojci za recept:
3 poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, dobro oprani i narezani
2 srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice
2 žlice maslaca
4 šalice pilećeg temeljca (za vegetarijansku verziju koristite povrtni temeljac)
1 šalica vrhnja za kuhanje
Sol i bijeli papar, po ukusu
Prstohvat muškatnog oraščića (opcionalno)

Izrada recepta:
U velikom loncu na umjerenoj vatri rastopite maslac. Dodajte narezani poriluk i pirjajte dok ne postane mekan, ali ne sme postati smeđ. To traje oko 5-7 minuta.
Dodajte krumpire i temeljac u lonac. Povećajte vatru i dovedite do kuhanja. Zatim smanjite vatru, pokrijte i kuhajte dok krumpiri ne postanu potpuno mekani, oko 20 minuta.

Blendiranje: Skinite lonac s vatre i pustite da se malo ohladi. Zatim pomoću blendera ili štapnog miksera izmiksajte juhu dok ne postane potpuno glatka.
Dodavanje vrhnja i začina: Vratite juhu u lonac, dodajte vrhnje i dobro promiješajte. Zagrijte na laganoj vatri, ali pazite da ne prokuha. Začinite solju, bijelim paprom i muškatnim oraščićem.

Ohladite juhu u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
Poslužite juhu u šarenim čašama ili zdjelicama s tematskim slamkama kako bi obrok bio zabavan i privlačan za djecu. Uživajte u ovoj osvježavajućoj, hranjivoj opciji koja će zasigurno postati novi favorit na vašem dječjem jelovniku!

Dobar tek!