Kupanje bebe: savjeti za dobru dječju kupku

Da bi ste se što lakše snašli u novoj, zahtjevnoj ulozi, donosimo nekoliko savjeta kada se radi o kupanju vaše najdraže bebe.

Došao je onaj željno iščekivani događaj – rođenje vaše bebe. Cijeli vaš svijet se okrenuo naglavačke i sada se otvorila nova stranica vašeg života. Kako bi ste bili što uspješniji u ulozi koja je pred vama donosimo prve savjete koji će, vjerujemo, biti jako korisni za vaše novorođenče.

Početak je najbitniji!

Došli ste iz bolnice u svoj dom sa svojim sitnim novorođenčetom i shvatili ste da je uskoro vrijeme da vaše dijete ima svoju prvu kupku kod kuće.

Nervozni ste? Ne brinite se! Iako prvo kupanje zahtjeva puno strpljenja i pažnje, nakon vrlo kratkog vremena vi i vaša beba uživat ćete u najboljoj kupki.

Novorođenčadi imaju vlažnu, glatku kožu, koja pruža zaštitu od bakterija i raznovrsnih iritacija. Njihova koža ne mora biti 24 sata na dan čista, osim područja oko pelena.

Znači, dovoljno je da svoje novorođeno dijete kupate do 4 puta tjedno.

Kada se radi o odabiru proizvoda za kožu, dolazi do puno neslaganja oko upotrebe raznovrsnih losiona, pudera i drugih proizvoda.

Neki od tih proizvoda mogu pomoći bebinoj koži, ali neki predstavljaju veliki rizik. U principu, parfimirani sapuni i losioni imaju veću vjerojatnost da u sebi sadrže iritantne kemikalije od onih jednostavnijih, običnih losiona.

Stoga, dobro provjerite na etiketi koje sve kemikalije sadrži sapun ili losion te se u dogovoru s doktorom dogovorite koji proizvodi najbolje bi odgovarali vašoj bebi.

Puder s druge strane postavlja ozbiljniji problem, jer može naštetiti disanju i uzrokovati velike probleme kod vaše bebe. Ako ćete ga koristiti, koristite ga onda u što manjoj dozi.

Kupanje

Prije nego što krenete kupati bebu, budite sigurni da su sljedeće zalihe na dohvat vaše ruke

> Ručnik
> Pamučne loptice za čišćenje oko očiju
> Blagi sapun
> Blagi šampon
> Alkohol za čišćenje pupčanog područja
> Čiste pelene
> Mala deka

Ove stvari bi ste trebali imati pri rukama, tako da ni u jednom trenutku ne trebate napustiti svoje dragocjeno dijete bez nadzora, čak i ako vam je dijete sa starijim bratom ili sestrom.

Najvažnije pravilo kod kupanja vaše bebe je to da ni u jednom trenutku ne smijete maknuti ruke od svoje bebe, nakon što pokrenete kupku.

Krenite s kupanjem!

Za početak, provjerite toplinu vode. Voda ne bi smjela biti toplija od 36 stupnjeva. Obavezno ga pridržavajte s rukom; provucite svoju ruku iza bebinih leđa i ispod ruke koja se nalazi s vanjske strane.

Krenite s pranjem bebinog lica i očiju. Krenite iznutra prema van oka krpicom, pomoću zasebne vate za svako oko.

Nadalje, krenite kupati svoje dijete od vrata prema dolje; držite samo dio tijela izvan vode, kako bi spriječili da vašem djetetu ne postane prehladno.

Stavite šampon na glavu i vrlo nježno utrljajte vlasište. Potrebno vam je samo dvije ili tri kapi šampona za bebinu kosu. Pred kraj, pređite cijelo tijelo još jednom i izvadite dijete iz kupke. Osušite bebu mekanim ručnikom i odmah ju obucite.

OPREZ! Nemojte koristiti vatu kako bi ste očistili bebin nos ili uši; tako možete oštetiti tkivo.
Na kraju, opustite se i uživajte u ovim posebnim trenutcima.

Autorica: Azra Terzić