Svetonedeljske Mažoretkinje: Twirling-mažoretni i plesni klub Iskrice

Twirling-mažoretni i plesni klub Iskrice – Sveta Nedelja osnovan je 1998. godine te će na jesen 2018. klub proslaviti 20 godina postojanja.

Klub je osnovala Branka Beljak koja je i dan danas predsjednica i umjetnička direktorica udruge, a glavna trenerica je Tamara Beljak. Iza kluba mnoge su godine rada, iskustva, bogatih projekata i programa u vlastitoj produkciji, plasmana, nastupa te gostovanja.

Neprekidno usavršavanje i napredak ključni su za njihovih 20 godina postojanja.

No, čime se djeca bave na mažoretkinjama i twirlingu, i koja je razlika između te dvije discipline?
Kada se dijete može upisati u navedene programe i koji su daljnji planovi kluba?

Odgovore možete pronaći u tekstu koji slijedi!

Klub djeluje u dvije discipline:
Kulturni program mažoretkinja plesa te sportski program twirlinga, koji je nedavno postao pridruženi član Hrvatskog olimpijskog odbora. Dok mažoretkinje spadaju u kulturu, twirling je plesno-sportska disciplina te se može usporediti s ostalim sportovima kojima je ples umjetnička komponenta (kao što je to u klizanju, ritmičkoj gimnastici, i sl.).

Dok se program mažoretkinja provodio od samog početka, program twirlinga uvodi se u klub već nakon dvije godine postojanja te su jedan od prvih klubova u Zagrebačkoj županiji i Hrvatskoj koji se bave tim sportom.

mazoretkinje-1

Kako izgledaju treninzi mažoretkinja u našemu klubu, što učimo i kada upisati dijete?

Od samog početka bavljenja mažoretkinjama, djecu učimo pravilnom držanju te tehnici tijela, samopouzdanju, socijalizaciji i timskome radu. Usporedno s time, djecu se uči i baratanje sa štapom: pravilni odnosi horizontalnih od vertikalnih vrtnji, bazični rolovi (puštanje štapa po tijelu na takav način da nije potrebno držati ni primati štap, već se on sam rola od jednog do drugog dijela tijela) te jednostavnija bacanja štapa.

Također, osnova svakog plesa je balet pa je on nezaobilazna sastavnica treninga: korištenje plesnih pozicija ruku i nogu bitna je kako bi pokret bio pravilno izveden, a od plesnih koraka uče chassé, coupé, pas de bourrée, passé, plié, relevé, tendu i dr.
Prepoznatljiv korak koje mažoretkinje koriste je stupovni korak, odnosno marširanje. Mažoretkinje su najčešće odjevene u uniforme te obučene u čizme ili tenisice.

mazoretkinje-2

Budući da u Hrvatskoj postoji 6 saveza mažoretkinja te svaki od njih održava svoja državna, europska i svjetska natjecanja, svaki klub ima drugačiji pristup prema tehnici, napredovanju i koncepciji onoga što i kako uče na mažoretkinjama, ovisno kojem klub savezu pripada.

Nastavno na rečeno, u našemu klubu djeca se bave osnovnim mažoret plesom kao početnici, dok je naglasak zapravo na ostalim kategorijama plesnih koncepcija:
Koreografije s pomponima i show dance produkcije (tematska koreografija s rekvizitima i štapom) te tim mix koreografije.
Naše najmlađe MRVICE počinju već s navršene 3 godine, a upisi se odvijaju cijeli 9. i 10. mjesec školske godine te za najmlađe i tijekom cijele školske godine.

Što je to sportsko u twirlingu i kako razlikovati mažoret ples od twirlinga?

Twirling treninzi bitno se razlikuju od treninga mažoretkinja: nakon razgibavanja slijedi dodatno rastezanje za izvedbu težih plesnih baletnih elemeneta kao što su fouetté, développé, glissade, grand jeté, piqué, sissonne te izvježbavanje gimnastičkih elemenata (zvijezde, premeti, iluzije), a potom i vježbe izdržljivosti (svijeće, stoj, koluti).

mazoretkinje-3

Dok su u mažoretkinjama takvi elementi zabranjeni i nisu nihov sastavni dio, u twirlingu su oni imperativ te pokreti korišteni u twirling koreografijama uvelike podjećaju na ritmičku gimnastiku. Savitljivost, brzina, preciznost i umjetnička prezentacija bitan su faktor prilikom uvježbavanja.
Bazu twirlinga čine 3 sekcije baratanja štapom: bacanja, kontakti i rolovi, koji se posebno izvježbavaju individualnim pristupom.

Twirling kostimi se uvelike razlikuju od mažoret uniforme: twirleri su obučeni u dres ili kombinezon od rastezljiva materijala zbog lakšeg kretanja i izvođenja elementa, a na nogama imaju plesne niske jazzerice ili baletne papučice.
Na prvi pogled možete razlikovati twirlericu od mažoretkinje: twirlerice su obučene i obuvene drugačije od mažoretkinja te ispod štapa rade i po 6-7 okreta, 2-3 iluzije i sve to u kombinaciji s premetima, zvijezdama i skokovima.

mazoretkinje-4

Ono na što stavljamo poseban naglasak je korištenje kvalitetnog twirling štapa. STARLINE twirling štapovi, koji se naručuju iz Amerike i preko Nizozemske (twirling.com) dolaze u Hrvatsku, iznimno su kvalitetni, izdržljivi, laki, balansirani, iznutra ispunjeni fibrom za manje trenje te sve naše članice koriste STARLINE štap kako bi što kvalitetnije savladale program.

Koji su naši plesni programi, čemu težimo i kada upisujemo nove članice?

Zabavni dio našega plesnog plana i programa čine, kako smo već napomenuli, tematske koreografije sa štapom i bez štapa te su upravo te koreografije show dance produkcije djeci najdraže.
U show dance kategoriji uprizorili smo tijekom godina niz tema, kao što su Aladdin, Mulan, Atlantis, Briljantin, 4 elementa: voda, zrak, zemlja, vatra, Phantom of the Opera, Lord of the Rings, Harry Potter te za sljedeću godinu veselo se pripremamo za 2 Disney teme i mjuzikl Mamma Mia. U kategoriji pompona bile smo vještice, klauni, Tarzan, džungla, obitelj Kremenko, a za sljedeću sezonu odabrale smo egipatsku temu.

mazoretkinje-5

Budući da objedinjujemo nekoliko plesnih izraza (twirling, show dance, pompon, lyrical, mažoretkinje…), prijavljujemo se na niz različitih plesnih natjecanja upravo s ciljem obogaćivanja našega programa u plesnom i iskustvenom smislu. Kordinacija, koncentracija i pozitivan stav prema fizičkoj aktivnosti, kao i zalaganje i poticanje na uspjeh okosnica su našega rada – a djecu upisujemo tijekom cijele školske godine!

Na satove twirlinga i mažoretkinja s popratnim programom, upisujemo djecu već od 3 godine! ? Zbog velikog interesa, klub okuplja djecu u 4 dobne skupine od vrtićke do srednjoškolske dobi: Mrvice (3-5 godina), Mašnice (6-9 godina), Lelice (10 do 13 godina) i Iskrice (14+ godina).

mazoretkinje-6

Najviše se veselimo proslavi naših 20 godina, a što točno planiramo zasada ostaje tajna. ?

O tome gdje smo sve već putovale, koji su naši plasmani te koje aktivnosti provodimo kroz godinu, možete uskoro pročitati u sljedećem članku na portalu.