Bebin san

Svaka majka dobro zna da se kod djeteta ne može ništa predvidjeti, te da mala beba sasvim sigurno neće nikada spavati onda kada roditelji to požele i zamisle. U prva tri mjeseca bebe se najčešće bude, te što god pokušali napraviti kako bi to spriječili, na česta buđenja bebe ipak nećete moći utjecati. No, kada prođu prva tri mjeseca, beba bi već mogla odspavati dulji period bez buđenja, uz par malih trikova, koji će vam sigurno pomoći.

Vrlo je važno da beba spava u zamračenoj prostoriji, te da se i za vrijeme dnevnog spavanja svjetlost priguši, kako bi beba znala da je vrijeme za malo odmora. Kada padne mrak, ako vam u sobi gori neko svijetlo kako bi se lakše snalazili, neka to bude prigušeno svijetlo, koje neće remetiti bebin san, a koje će joj ipak biti rutina i znak da je vrijeme za spavanje.

Beba koja ide na spavanje, mora biti sita! Samo sita beba može odspavati u komadu i do 5 sati. O prehrani vodite računa tijekom cijelog dana, a od nekih 16 h pokušajte bebu hraniti malo češće nego inače, kako bi sigurno bila sita u vrijeme kada ide na spavanje.

Malo mama zna da za vrijeme uspavljivanja bebe, bebu ne bi smjeli gledati u oči. Kontakt majke i bebe oči u oči, ima na bebu utjecaj kao da je upravo popila poveću dozu kofeina. Zato za vrijeme uspavljivanja bebe, možete joj pjevušiti, zibati ju, ali ju nikako nemojte gledati u oči.

Ako mama doji, preporučuje se izbjegavanje konzumacije kofeina. Kofein se zadržava u tijelu čak do 96 sati, pa se savjetuje da mame kofein izbace u potpunosti. Kofein koji je mama konzumirala, kroz mlijeko dolazi do bebinog organizma, zbog čega će se bebino spavanje otežati i mami zadati velike muke.

Beba će biti u potpunosti sigurna, ako spava u blizini svoje majke. Pa se savjetuje da se bebin krevetić smjesti tik uz majčin, kako bi beba mogla sretno i mirno spavati. Ovakav način spavanja će i mami uvelike olakšati noćna buđenja jer se neće morati svaki puta dizati iz kreveta, kada beba zaplače.

Pazite da vaša beba prije spavanja bude svježe premotana, kako joj mokra pelena ne bi remetila san, ali i otežala njeno uspavljivanje.

Savjetuje se da se prije noćnog spavanja bebi priušti 15-to minutna masaža, koja će pomoći bebi da lakše zaspi, te da ima čvršći i kvalitetniji san kroz noć. Bebu treba masirati laganim i nježnim pokretima, uz pomoć baby ulja.

Nemojte bebu navikavati na potpunu tišinu za vrijeme dnevnog spavanja, jer za tim stvarno nema potrebe. Dok je još u trbuhu beba i kroz dan spava uz sve zvukove, koje čuje duplo više nego kada izađe van. Zato kada se beba rodi, nemojte biti tiho svaki puta kada beba spava. Neka beba razlikuju dan i noć, i neka tijekom dana čuje zvukove, dok za vrijeme noćnog spavanja treba biti tišina. Tako će beba puno kvalitetnije spavati po noći, jer će znati razlikovati dnevno i noćno spavanje.

Ako bebu uspavljujete na sebi, pazite da dišete polako i smireno. Vaše disanje ima veliki utjecaj na bebu, te se uz pomoć vašeg disanja beba smiruje, i polako i sigurno tone u san.

Prostorija u kojoj beba spava mora biti malo hladnija od ostalih prostorija u domu, jer su to idealni uvjeti za dobar san, baš kao i kod odraslih. Temperatura sobe treba biti od 18 – 20 stupnjeva.

Ako ćete prakticirati navedene savjete, vaša beba će mirno i sretno spavati, te ćete se i vi moći napokon malo odmoriti. Samo se kroz dan potrudite svojoj bebi davati dovoljno sebe, kako bi beba mogla zaspati zadovoljena i sretna.

Piše: Ana Zibar