Na što sve treba pripaziti s djeteom na plaži ili bazenu

Bez obzira obožavaju li djeca vodu ili imaju problema s privikavanjem na vodu roditelji uvijek moraju biti na oprezu u blizini plaže ili bazena.

Neovisno o okruženju, radi li se morskoj plaži, bazenu, jezeru ili rijeci djete nikada ne smije samo i bez roditeljske dozvole otići u vodu. Na svakoj plaži roditelji bi trebali obvezno provjeriti ulaz i izlaz iz mora te djetetu reći da se može kretati samo po tom mjestu pri ulasku i izlasku u vodu. Također svakako treba obratiti pažnju, prilikom prvog ulaska u vodu, na temperaturu vode.

Polako ulazite u vodu i budite svjesni kako je djeci, zbog konstrukcije tijela, udobnije u toplijoj vodi. Toplina tijela brže se snižava u vodi i lakše dolazi do pothlađivanja.

Izdvojeno:

> Simptomi drhtavice i plavih usnica su ozbiljni simptomi pothlađivanja te dijete treba hitno izvaditi iz vode.

U situacijama kada dijete nije sigurno u vodi nemojte ga požurivati niti inzistirati na odlaženju u vodu. Djete je prilikom dnevne higijene i kupanja u svojoj kadi, uvijek u poznatom okruženju a kada se nalazi na punoj plaži s mnogo nepoznatih ljudi, prepunoj različitih zvukova i mirisa može se zbuniti, sramiti ili čak preplašiti.

Izdvojeno:

> Pri prvom odlasku na bazen ili plažu među stvari za djete ponesite neke od vodonepropusnih igračaka kako bi djetetu mogli zaokupiti pozornost od vode i okoline.
> Prilikom izlaska iz vode pokušajte djetetu ugraditi određene sigurnosne navike kao što su ponovno mazanje s kremom za sunčanje, provjeru sigurnosnih prsluka i slično.

Ne postoji određeno pravilo ali djeca koja se inače ne vole kupati mogu uživati u vodi čak i u špricanju i brčkanju u plićaku. Nemojte djetetov strah shvaćati olako jer neka djeca jednostavno trebaju malo više vremena za opuštanje i uživanje u vodi. S više kraćih odlazaka u vodu može pomoći djetetu da se oslobodi straha od nepoznatog. Cijelo vrijeme budite uz dijete i polako ga uvjeravajte u sigurnost te ga stalno podupirite.

Dodatni savijeti:
Ne reagirajte pretjerano kada se djete u igri potopi i proguta malo vode. Ovakve situacije su normalne a djetetov strah i šok treba okrenuti na zabavu. Ronjenje pod vodom roditelji mogu početi vježbati kod kuće u kadi. Naučite dijete gledanju pod vodom, za prvu ruku koristite masku ili naočale, kako bi se upoznao s novim okruženjem i priviknuo na njega. Nemojte dijete navikavati na nošenje naočale za plivanje cijelo vrijeme.

Bez obzira na djetetovu starost ili dobro umijeće plivanja nikada ne smije biti bez opreznog roditeljskog nadzora.

Piše: Wish.hr