Zajedničko spavanje s djetetom

U prošlosti se zajedničko spavanje sa djecom nije zagovaralo, ali u zadnje vrijeme je zajedničko spavanje postalo sve popularnije. Mnoga istraživanja pokazuju kako su djeca koja spavaju s roditeljima manje podložna stresu te da je zajedničko spavanje itekako bolje za psihičko i fizičko stanje djeteta.

Neki roditelji se i danas protive zajedničkom spavanju jer misle kako će zajedničko spavanje utjecati na razmaženost djeteta, kao i na njegovu samostalnost. No to nema nikakve veze s tim! Djeca koja spavaju s roditeljima imaju manje zdravstvenih problema, više samopouzdanja, samostalnija su i imaju bolje rezultate u školi.

Ona djeca koja su noću sama, često plaču i pod velikim su stresom. Takva djeca su podložnija bolestima od kojih se sporije oporavljaju.

Za sigurnost male bebe najbolje je da njen krevetić bude prislonjen uz krevet roditelja, te da spavaju zajedno, ali da je prostor gdje je beba ipak malo izoliran. Na taj način roditelji mogu neometano spavati, a bebine potrebe će biti zadovoljene uz maksimalnu sigurnost.

Krevet gdje beba spava mora biti dovoljno velik i imati dovoljno prostora za njen ugodan san.
Krevet u kojem beba spava treba biti dobro zagrađen sa svih strana kako bi se bebu osiguralo od eventualnih padova koji nikako nisu poželjni.

Roditelji se ne bi trebali bojati spavati sa svojim djetetom, nego bi se trebali prepustiti prirodi, koja je i kod svih životinjskih vrsta takva, a to je da majka spava sa svojom bebom.
Ukoliko dijete spava sa roditeljima, nikako ne smije spavati u sredini, kako ne bi došlo do gušenja ili gnječenja.

A one roditelje koje muči pitanje kada će njihovo dijete preći u svoj krevet i da li će ikada, naravno da hoće! Koja odrasla osoba spava sa svojim roditeljima?

OVDJE pogledjte još neke savjete o spavanju

Magični ekrani: kako dijete nagovoriti da ide na spavanje
Savjeti za spavanje u bolnici nakon poroda

Sve u svoje vrijeme. Dijete će samo odlučiti preći u svoj krevet, kada se osjeti dovoljno ispunjeno i samostalno da može poduzeti taj veliki korak u svom životu.

Uživajte u zajedničkom spavanju jer će kao i sve drugo u životu brzo proći, a ti trenuci će vam onda itekako faliti.

Tekst: Ana Zibar