Životne vještine koje treba znati svaki srednjoškolac

Prečesto roditelji s najboljim namjerama štite svoju djecu te obavljaju zadatke koje možda i ne bi trebali.

Ovakva prevelika “zaštita” adolescenta može biti i kontraproduktivna jer se dijete suočeno s problemima svakodnevnog života neće dobro snaći.

Donosim vam popis stvari koje bi svaki srednjoškolac trebao znati obavljati

Priprema za novi dan

Dijete koje krene u srednju škola treba samostalno spakirati svoje stvari u torbu ili ruksak za novi školski dan.

Tako će se naučiti pažljivoj pripremi u spremanju svojih knjiga, bilježnica, ali i ujedno obveza koje ga čekaju u radnim zadacima toga dana u školi.

Jutarnje buđenje

Do početka srednje škole dijete bi trebalo biti dovoljno samostalno kako bi se ujutro budilo samostalno.

Osim buđenja treba se naučiti samostalno obavljati higijenu, obući i pripremiti si doručak. Ovakav oblik samokontrole pruža djetetu odgovornost te ga čini spremnijim za kasniji život na fakultetu i poslu.

škola knjiga školarci djeca

Ophodnja sa strancima

Odlaskom u srednju školu, koja za razliku od osnovne, ne mora biti u istom kvartu, dijete mora savladati snalaženje u javnom prijevozu u kojem će dolaziti u kontakt s mnogim nepoznatim osoba. Osnove bontona, kao i snalažljivost u nepoznatim situacijama mora biti visoko na djetetovoj listi prioriteta svakodnevnog života.

Briga za sebe

Već u srednjoj školi roditelji bi trebali prestati obavljati i štiti svoje dijete među nastavnicima. Nažalost u današnje doba ovakvo ponašanje roditelja se proteže čak i na studente.

Sve potrebne informacije vezane uz školovanje dijete mora saznavati samo i prenositi roditeljima bez njihovog prevelikog upliva odnosno samo kao savjetodavan razgovor unutar obitelji.

Kupovanje namirnica

Prilikom odlaska u trgovinu učite dijete gdje se nalaze koje namirnice, kako se treba snalaziti među policama, ali i ponašanje na blagajni.
U početku ovakvih životnih aktivnosti šaljite dijete samo po par namirnica kako bi mu povećali samopouzdanje i snalažljivost.

Priprema obroka za doručak ili nakon dolaska kući poslije škole

Kod pripreme obroka ne znači da roditelj izvadi primjerice iz hladnjaka salamu i sir te složiti sendvič, skuha jaja ili podgrije već gotovo jelo.

Dijete bi trebalo savladati osnove kuhanja u smislu pripremanja tri do četiri osnovne vrste jela. Za početak neka to budu jednostavne sezonske juhe te jela s rižom ili tjesteninom koja se lagano i brzo pripremaju.