Jednostavne vježbe istezanja za buduće mame – osjećajte se fantastično tijekom cijele trudnoće

Istezanje tijela blagodat je za svakoga bez obzira na dob, ali ipak je trudnoća razdoblje različitih i velikih promjena u životu žene, kako fizičkih tako i emocionalnih.

Tijekom trudnoće, tijelo prolazi kroz brojne prilagodbe kako bi podržalo rast i razvoj djeteta. Jedan od ključnih načina za održavanje zdravlja i dobrobiti tijekom ovog posebnog perioda je redovito vježbanje, a istezanje igra važnu ulogu u očuvanju fleksibilnosti i smanjenju bolova. Stoga je važno integrirati sigurne i učinkovite vježbe istezanja u svakodnevnu rutinu.

Kada vježba mama, vježba i beba u mami!

Prednosti istezanja tijekom trudnoće

Istezanje potiče cirkulaciju krvi, što je vitalno za zdravlje i dobrobit kako majke tako i djeteta. Bolja cirkulacija također može smanjiti oticanje nogu, čestu pojavu u trudnoći. Mnoge trudnice iskuse bol u leđima i drugim dijelovima tijela zbog rastućeg pritiska na mišiće i zglobove.

Istezanje može pomoći u ublažavanju ovih bolova, povećavajući fleksibilnost i snagu mišića.
Redovite vježbe istezanja mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, često prisutnih tijekom trudnoće. Istezanje također potiče mentalnu relaksaciju i poboljšava kvalitetu sna.

Istezanje leđa u četveronošcu
Ova vježba pomaže u ublažavanju boli u donjem dijelu leđa, česta tegoba tijekom trudnoće.
Započnite ovu vježbu istezanja u položaju na oslonjeni na dlanove, kolejna i stopala – kao da imate četiri noge :), dišite duboko i fokusirate se na polagano zaobljavanje i opuštanje leđa. Ova vježba osim opuštanja leđa također potiče i pravilno držanje.

Bočno istezanje u sjedećem položaju
Sjednite na mekanu površinu na podu i polako, imajući spojene dlanove iznad glave istežite tijelo u lijevu i desnu stranu. Radite lagane pokrete i pri tom duboko dišite. Osim što povećava fleksibilnost bočnih mišića, ova vježba također pomaže u ublažavanju napetosti u leđima i trbušnim mišićima. Važno je održavati pokrete glatkima i nikada ne pritiskati tijelo previše.

Istezanje listova
Sjednite na mekanu površinu imajući noge ispružene ispred sebe te polako zatežite nožne prste prema van pa zatim prema tijelu. Ova vježba u trudnoći smanjuje rizik od grčeva u nogama, koji su česti u trudnoći. Važno je održavati ravnotežu i izbjegavati preveliki pritisak na listove.

Savjeti za sigurno istezanje
Prilagodite tempo istezanja. Nikada ne forsiraj tijelo izvan svojih granica i izbjegavaj oštre ili nagle pokrete.
Budite redoviti i svaki dan svoje trudnoće vježbajte odnosno istežite se, ovisno koliko vam tijelo to dopušta. Istezanje bi trebalo biti redoviti dio dnevne rutine, idealno ujutro i navečer.

Stručni savjet:
Uvijek se konzultirate s liječnikom prije započinjanja bilo kojeg novog programa vježbanja, osobito ako su prisutne specifične zdravstvene situacije ili komplikacije.

Redovito istezanje može znatno poboljšati kvalitetu života tijekom trudnoće, pružajući fizičke i psihičke prednosti. Slijedi ove smjernice kako bi osigurala sigurnost i učinkovitost svojih vježbi.

Tekst: kineziolog i fitness trener Davor Rajković