Trudnoća i kava i gdje sve ima kofeina?

Najčešće pitanje trudnica, pogotovo u prvim danima trudnoće, je da li smiju piti kavu i kako kofein utječe na bebu koje nose?

Kava je dozvoljena, ali u umjerenim količinama, odnosno dvije su šalice dnevni (200 mg) limit.

Gdje se sve nalazi kofein, osim u kavi, i koliko ga trudnice smiju dnevno konzumirati?

Treba imati u vidu da se kofein ne nalazi samo u kavi, već i u mnogim drugim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo. Od gaziranih pića, crni i indijski čaj sadrže veće doze kofeina, energetski napici, veće količine čokolade…
Bilo koja kombinacija navedenih proizvoda koji sadrže kofein ne smije prijeći dnevni unos od 300 mg kofeina.

Koliko se dugo kofein resorbira u tijelu trudnice

Zanimljiv je podatak da je organizmu trudnice potrebno više vremena da resorbira unijeti kofein nego organizmu žene koja nije trudna.

Primjera radi, tijekom prvog tromjesečja trudnoće potrebno je šest sati da se kofein, koji je unijet u organizam, smanji na polovinu.
Kod žena koje nisu trudne potrebno je tri sata.

Pred kraj trudnoće to vrijeme se produžava na čak osamnaest sati. Određena količina kofeina u tom periodu ulazi u krv pupčane vrpce i nalazi se u mokraći i krvi novorođenčeta.

Utjecaj kofeina na novorođenče

Imajući u vidu da kofein lako prolazi kroz posteljicu, on svakako ima utjecaja na bebu.
Moguće su promjene u ritmu rada srca fetusa, kao i “življi” pokreti u trbuhu nakon što majka popije šalicu svog omiljenog napitka.

Postoje dokazi da ekstremno veliko unošenje kofeina (oko osam šalica kave dnevno) može poveća rizik od pobačaja, prijevremeni porođaj ili može utjecati na rađanje bebe s malom težinom.
No, situacija je pod kontrolom ako buduće mame piju kavu u umjerenim količinama.

tekst: GuGu