Jednostavan recept za ljetnu torta s kupinama i aronijom

Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u svježem voću i laganim, osvježavajućim poslasticama. Ovaj recept za ljetnu tortu s kupinama i aronijama idealan je za cijelu obitelj jer je jednostavan za pripremu i prepun zdravih sastojaka.

Zajedno, djeca i roditelji mogu provesti kvalitetno vrijeme u kuhinji, stvarajući ukusnu tortu koja će zadovoljiti sve sladokusce. Krenimo u ovu zabavnu avanturu pečenja i uživajmo u čarima ljeta na tanjuru!

Donosimo vam i nekoliko zdravstvenih i nutritivnih prednosti ovog ljetnog voća – koliko su zdrave kupine a koliko aronja

Kupine su bogate vitaminom C, vitaminom K i vlaknima. One su također odličan izvor antioksidanata, posebice antocijana, koji mogu pomoći u smanjenju upala i zaštiti stanica od oštećenja.

Aronija je poznata po visokom sadržaju antioksidanata, posebice polifenola i antocijana. Studije sugeriraju da aronija može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju zdravlja srca i jačanju imunološkog sustava.

Ljetna torta s kupinama i aronijama

Sastojci za koru:
200 g keksa (petit beurre ili sličnih)
100 g maslaca, otopljenog

Sastojci za kremu:
500 g svježeg sira (quark ili mascarpone)
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
1 žličica vanilin šećera
200 g kupina
200 g aronije
10 g želatine (ili agar-agar kao biljna opcija)
50 ml vode

Ukrašavanje torte:
Nekoliko kupina i aronija
Listići svježe metvice (po želji)

Priprema torte s kupinama i aronijama

1. Priprema kore:
Sameljite kekse u fini prah. Dodajte otopljeni maslac i dobro izmiješajte.
Smjesu utisnite u kalup za tortu (promjera 22 cm) i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak da se stisne dok pripremate kremu.

2. Priprema kreme:
U posudi izmiješajte svježi sir, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto. Lagano umiješajte tučeno vrhnje u smjesu svježeg sira. Kupine i aronije lagano zgnječite vilicom kako bi pustile sok.
U manjoj posudi pomiješajte želatinu s vodom i ostavite da nabubri nekoliko minuta. Zatim je lagano zagrijte na niskoj temperaturi dok se ne otopi (pazite da ne prokuha).

Otopljenu želatinu dodajte u smjesu svježeg sira i vrhnja te dobro promiješajte. Dodajte zgnječene kupine i aronije te lagano umiješajte.

3. Sastavljanje torte:
Izvadite kalup s korom iz hladnjaka. Prelijte kremu preko kore i ravnomjerno je rasporedite. Tortu vratite u hladnjak na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se dobro stisne.

4. Ukrašavanje torte:
Prije posluživanja, ukrasite tortu svježim kupinama, aronijama i listićima metvice.
Dobar tek!

Uživajte u ovoj osvježavajućoj ljetnoj torti koja ne samo da je ukusna, već i puna blagotvornih sastojaka za vaše zdravlje!

Recept: chef Zoran Ožegović