U vrijeme ljeta, kad je sezona kupina iskoristite svježinu ovih sočnih bobica i pripremite fini domaći pekmez koji će vas mirisom u zimskim danima podsjećati na veselo i toplo ljeto.
Zamislite miris svježe kuhanih kupina koji ispunjava vašu kuhinju dok se pretvaraju u slatki, gusti pekmez koji ćete moći mazati na kruh ili koristiti u desertima tijekom cijele godine. Priprema pekmeza kod kuće nije samo zabavna, već i način da sačuvate dio ljeta u svojoj staklenci. Osim što je ukusan, domaći pekmez od kupina pun je hranjivih sastojaka koji pozitivno utječu na naše zdravlje.
Kupine su bogate antioksidansima, vitaminom C, vitaminom K, folnom kiselinom i dijetalnim vlaknima.
Ove male crne bobice imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući jačanje imunološkog sustava, poboljšanje zdravlja kostiju i podršku probavi.
Redovito konzumiranje kupina može pomoći u smanjenju upala i održavanju zdrave kože. Priprema domaćeg pekmeza od kupina ne samo da vam omogućava da uživate u ukusnom namazu, već vam i pomaže da sačuvate sve ove hranjive sastojke.
Sastojci za izradu domaćeg pekmeza od kupina
1 kg svježih kupina
500 g šećera
1 limun (sok)
Izrada pekmeza
Temeljito operite kupine i uklonite sve nečistoće ili peteljke. Stavite kupine u veliki lonac i lagano ih zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Dodajte šećer i sok od limuna.
Na srednje jakoj vatri, zagrijte smjesu dok ne proključa, povremeno miješajući da se šećer potpuno rastopi. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok se pekmez ne zgusne – otprilike 45 minuta do sat vremena.
Da biste provjerili je li pekmez dovoljno gust, stavite žličicu smjese na hladan tanjur i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Ako se pekmez stvrdne i ne razlijeva se lako, spreman je. Ako je previše tekuć, nastavite kuhati još nekoliko minuta i ponovno testirajte.
Sterilizirajte staklenke tako što ćete ih oprati u vrućoj vodi i zagrijati u pećnici na 100°C oko 10 minuta. Kada je pekmez gotov, pažljivo ga ulijte u tople tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Zatvorite tegle poklopcima i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvajte pekmez na hladnom i tamnom mjestu. Kada otvorite staklenku, čuvajte je u hladnjaku.
Uživajte u svom domaćem pekmezu od kupina na svježem kruhu za doručak, kao punjenje u domaćim palačinkama ili kao dodatak raznim desertima!
Recept: M. Jakšić