Kako napraviti zdravu torta od aronije –  ukusan recept za tortu koju će djeca obožavati

Torte su uvijek poseban dodatak svakom rođendanu, proslavi ili okupljanju, ali kada je riječ o zdravim slasticama, malo koja se može mjeriti s tortom od aronije.

Aronia, poznata i kao crna aronija ili chokeberry, sve više dobiva na popularnosti zbog svojih izvanrednih zdravstvenih prednosti.

Ova superhrana bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u jačanju imuniteta, smanjenju upala i poboljšanju općeg zdravlja. Danas vam donosim recept za ukusnu i zdravu tortu od aronije koja će oduševiti vaše nepce i pružiti vam sve blagodati ove čudesne bobice.

Zdravstvene prednosti aronije

Aronia je bogata antocijaninima, moćnim antioksidansima koji štite tijelo od slobodnih radikala.
Ovo voće sadrži visoke razine vitamina C, vitamina K, kalija, željeza i mangana.

Redovita konzumacija aronije može pomoći u

> Zbog visokog sadržaja vitamina C, aronija može pomoći u jačanju imunološkog sustava i zaštiti tijela od prehlada i infekcija.
> Antioksidansi u aroniji pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu, što može biti korisno za osobe s kroničnim upalnim stanjima.
> Aronija može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju razine lošeg kolesterola, što je ključno za održavanje zdravlja srca.
Vlakna u aroniji pomažu u reguliranju probave i održavanju zdravlja crijeva.

ljetna torta od aronija recept

Recept za torta od aronije

Sastojci za biskvit:
200 g brašna
100 g mljevenih badema
200 g šećera
1 prašak za pecivo
4 jaja
150 ml mlijeka
100 ml biljnog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije

Za kremu:
500 g svježih ili smrznutih aronija
200 g šećera
500 ml vrhnja za šlag
250 g mascarpone sira
2 žlice meda
1 žlica limunovog soka
1 želatina u listićima

Priprema biskvita:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte mlijeko, biljno ulje i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte.

Postupno dodajte smjesu brašna u mokre sastojke, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
Smjesu izlijte u kalup za tortu i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se ohladi.

Priprema kreme:
U loncu zagrijte aronije i šećer dok ne prokuhaju, a zatim kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta. Miješajte povremeno.
Procijedite aronije kako biste uklonili sjemenke i kožice. Sačuvajte sok. U zdjeli umutite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto.
U drugoj zdjeli pomiješajte mascarpone, med i limunov sok. Dodajte procijeđeni sok od aronija i dobro promiješajte. Želatinu namočite u hladnu vodu 5 minuta, a zatim je otopite u malo zagrijanog soka od aronija i dodajte u kremu. Lagano umiješajte šlag u kremu od mascarponea.

Sastavljanje torte:
Ohlađeni biskvit prerežite na dva dijela. Prvi dio biskvita stavite na tanjur za posluživanje i premažite polovicom kreme.
Stavite drugi dio biskvita preko kreme i premažite ostatkom kreme. Tortu ukrasite cijelim aronijama i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.

Uživajte u ovoj ukusnoj torti od aronije koja ne samo da zadovoljava vašu želju za slatkim, već vam pruža i brojne zdravstvene prednosti!

Recept: mr. nutricionizma M. Jakšić