Koje navike pomažu kod podizanja apetita djece

Koji roditelj nije osjetio probleme prilikom hranjenja djece.

Odbijanje hrane, razmazane ručice i stolnjaci, razbacana hrana po podu mogu biti samo neki od problema prilikom hranjenja. Na gubitak apetita mogu utjecati mnogobrojni elementi iz okoline kao i sama struktura prehrane. Kako bi vaše dijete bilo raspoloženije za jelo pokušajte s nekim od ovih savjeta.

Za apetit je najvažnije da dijete tijekom dana bude aktivno kako bi potrošilo prethodno unesene kalorije. Više igre i aktivnosti posebice na svježem zraku, rezultirat će boljim apetitom. Vezano uz aktivnosti boravak u pretoplom okruženju smanjuje apetit kod dijece. Ako možete prije objeda provjetrite prostoriju za objed.

Ako dijete odbija hranu pokušajte s omiljenom hranom u manjim količinama. Uz put iskoristite svoj umjetnički dar i ukrasite tanjure na zabavan i veseli način. Polako ćete potaknuti metabolizam a dijete će samostalno zatražiti “repete” kad osjeti dovoljnu glad. Kako ne bi upali u kolotečinu jednolične prehrane pokušajte prikriti sastojke koju dijete odbija jesti.

Pripazite da dijete prije obroka ne konzumira šećer niti slastice poput čokolade ili kolačića. Pokušajte dijete naviknuti na uzimanje vode najmanje pola sata prije glavnog obroka.

Puno mlijeka u dječjoj prehrani može dovesti do smanjenja apetita a kao zamjenu za mlijeko možete iskoristiti jogurt.

Cink je dobar sastojak za otvaranje probave i jačanje imuniteta a posebice kad u jelovnik djeteta uključite sjemenke bundeve, suncokreta i orašaste plodove poput badema ili oraha te povrće poput krastavaca, graška.

Posebice pokušajte s voćnim međuobrocima kako bi ubrzali metabolizam i probavu.

Ako dijete prolazi kroz faze i nekoliko dana ne jede nemojte se previše uzbuđivati niti ga na silu tjerati ali ipak obratite pozornost na opće tjelesno stanje.