Torta od ananasa i čokolade prava je osvježavajuća rapsodija okusa

Ananas je voće koje nas asocira na vruće ljeto, osvježavajući okus na nepcima i miris kojem je teško odoljeti.

Kako god pripremili ukusni ananas uvijek je to prava rapsodija u ustima, a ako ga ne želimo jesti samo svježe narezanog možemo pripremiti i poslasticu koja će oduševiti cijelu obitelj.
No, prije ovog sjajnog recepta za desert ananasom saznajmo i nešto više o ovoj voćki koja je izvrstan izvor jedinstvenih nutritivnih sastojaka.

Osim što je izuzetno hidratantan i prepun finih sokova ananas sadrži vrlo važan element po nazivu bromelin, a to je zapravo važan enzim koji je sposoban razgraditi proteine ili bjelančevine.
Enzim bromelin ima vrlo važnu ulogu u protuupalnim procesima našeg tijela te mu pomaže da se takvi procesi brže smire.

Također, kod nas je ananas ostao uglavnom na razini fine namirnica odnosno voća koji se jede sirov ili kao kompot, kolač ili neka druga poslastica no u mnogim zemljama svijeta od njega se rade zanimljiva i jako fina glavna jela.

ananas voce

OVDJE saznajte kako Japanci rade pohano miješano voće kao pravo kulinarsko osvježenje!

OVDJE vas čeka fini recept s ananasom želite li se okušati u malo egzotičnijim jelima

Kineski povrtni lonac

A sada i ono što vas je privuklo u naslovu :)

Recept za ukusnu tortu od ananasa s čokoladom

SASTOJCI ZA RECEPT
10 dkg maslaca
20 dkg šećera ili uzmite neke zdrave alternative bijelom šećeru
3 jaja
3 dkg kakaa
15 dkg brašna
1/4 vrećice praška za pecivo
2 žlice slatkog vrhnja

NADJEV
svježe narezan ananas (ili kompot od ananasa ako mu nije sezona)
4 dcl slatkog vrhnja

GLAZURA
10 dkg čokolade
1 dcl kiselog vrhnja, punomasnog

Izrada čokoladne glazure: čokoladu otopite na pari i malo ohlađenoj dodajte kiselo vrhnje i po želji malo maslaca.

PRIPREMA RECEPTA
Maslac, šećer i žutanjke pjenasto umiješajte. Dodajte vrhnje i kakao te naizmjence umješavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg koji ste pripremili od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu ispecite u namašćenoj posudi za pečenje torti.

Pečenu tortu prerežite pa jednu polovinu dobro navlažite sokom od ananasa, premažite tučenim slatkim vrhnjem u koje ste umiješali ocijeđeni i na komadiće izrezan ananas.
Drugu polovinu torte prelijte s 2 dcl netučenog slatkog vrhnja i prekrijte prvi dio torte.

Zatim prelijte tortu čokoladnom glazurom i ukrasite ananasom i šlagom.

Dobar tek!