
Bijela riba, poput oslića, bakalara ili pastrve, odličan je izvor proteina, niskokalorična je te bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za razvoj mozga i očuvanje zdravlja srca.
Osim toga, sadrži i minerale poput joda, fosfora te vitamina B skupine, koji su važni za metabolizam i pravilan rad živčanog sustava. Ove karakteristike čine bijelu ribu izvrsnim izborom za djecu jer pomaže u zdravom rastu i razvoju.
Djeca mogu početi jesti ribu, uključujući bijelu ribu, već od dobi od 6 mjeseci, kada se uvode dohrana i kruta hrana.
Početne porcije trebale bi biti male i bez dodatka soli. Bijela riba je dobra opcija jer je nježna, lako probavljiva i ne sadrži visoke razine žive, što je važno kod uvođenja ribe u dječju prehranu.
Osim ribe, povrće poput mrkve, tikvica i krumpira donosi važne vitamine (poput vitamina A i C), vlakna i minerale koji pridonose zdravlju kože, očiju i imunološkog sustava.
Kombinacija ribe i povrća u obrocima osigurava uravnotežen unos nutrijenata koji pomaže djeci da rastu zdrava i snažna.
Sada, pogledajmo jednostavan recept za pečenu ribu s povrćem, prilagođen dječjim nepcima
Recept za pečenu ribu s krumpirom i povrćem
Sastojci:
2 fileta bijele ribe (oslić, pastrva ili bakalar – blage ribe s malo kostiju)
2 krumpira, narezana na tanke ploške
1 mrkva, narezana na tanke ploške
1 tikvica ili rajčica, narezano na ploške
2 žlice maslinovog ulja
Prstohvat soli (umjereno zbog djece)
Prstohvat papra (po želji, ako djeca vole)
Sok od 1/2 limuna (po želji)
1 češanj češnjaka (zdrobljen, može se izostaviti ako djeca ne vole jak okus)
Peršin za dekoraciju
Priprema ribe:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Filete ribe lagano posoli i, ako želite, dodajte malo limunovog soka kako bi uklonio eventualni miris ribe.
Ako fileti imaju kožu, možete je ostaviti jer će postati hrskava tijekom pečenja, a djeca je lako mogu ukloniti.
Priprema povrća:
Ogulite krumpir i mrkvu, pa ih narežite na tanke ploške kako bi se brže ispekli. Narežite tikvicu ili rajčicuna ploške.
Sve povrće stavi u zdjelu, dodaj malo maslinovog ulja i prstohvat soli te dobro promiješaj.
Pleh obložite papirom za pečenje ili premaži lagano maslinovim uljem. Rasporedite povrće po plehu, a ribu stavi na vrh.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta, dok riba ne postane mekana, a povrće blago hrskavo.
Provjerite vilicom pa ako se riba lako odvaja, gotova je.
Po želji, jelo pospite sitno nasjeckanim peršinom za svježinu ili ljepši izgled. Servirajte uz lagani umak poput jogurta ili blagi tartar umak kako bi djeca mogla umakati ribu i povrće.
Ako djeca ne vole vidljive komade povrća, možete ga zgnječiti vilicom kako bi se lakše “sakrilo” uz ribu.
Umjesto tikvica, možeš koristiti brokulu ili grašak, što su povrća koja djeca često vole.
Ako vaše dijete voli sir, možete ribu lagano posuti naribanim blagim sirom (poput gaude ili edamera) pred kraj pečenja.
Ovaj je recept zdrav, ukusan i prilagođen dječjim osjetljivim nepcima. Uživajte u pripremi i zdravom obroku zajedno!
Recept: mr. nutricionizma Marina Jakšić