Utjecaj klasične glazbe na razvoj djeteta:Mozartovi genijalci

Moć klasične glazbe i maleni genijalci. Možda je nekima još uvijek teško za povjerovati, ali klasična glazba ima mnoge dobrobiti za bebe.

U posljednjih nekoliko godina rađena su mnoga istraživanja utjecaja klasične glazbe na razvoj djeteta.

Melodije klasične glazbe imaju pozitivne efekte na razne čimbenike razvoja bebe:

Pozitivno djelovanje na fizičko zdravlje – za razliku od mnogih vrsta glazbe, klasične pjesme imaju smirujući učinak na ljudsko tijelo i um.
Struktura i lagani ritam pjesme pomažu bebama koje imaju nemiran san ili kod djece koja su doživjela neku emocionalnu traumu.
Glazba daje pozitivne efektne na emocionalni razvoj.

Govorni razvoj – postoji jaka veza između klasične glazbe i razvoja komunikacijskih vještina kod djece. Mala djeca koja slušaju klasičnu glazbu počinju ranije govoriti, brže usvajaju rječnik, pravilnije izgovaraju riječi. Kasnije imaju bolju sposobnost pamćenja i razviju vještine slušanja.

Glazba podiže raspoloženje – jedna od najzanimljivijih činjenica je da slušanje klasične glazbe stimulira proizvodnju endorfina i hormonskim putem djeluje na moždane aktivnosti; tj. opušta tijelo i um.
A taj smirujući učinak može djelovati na mentalno zdravlje i povećati sposobnosti učenja i pamćenja. Glazba stimulira mentalne procese i tako razvija inteligenciju.

Mozart efekt – najpoznatije i najkontroverznije djelovanje klasične glazbe za bebe je Mozart efekt. Izraz koji se odnos na teoriju kako izlaganje bebe glazbi Mozarta može djelovati na opće povećanje inteligencije.

Na temelju te teorije rađena su mnoga istraživanja kojima se dokazalo da Mozartova glazba pozitivno djeluje i na jačanje prostorne logike.

Kako odabrati prave kompozicije?

Kod odabira klasične glazbe roditelji trebaju imati na umu i da neke kompozicije nisu prikladne za djecu, tj. mogu biti preglasne i prestimulativne.

Prilikom odabira kompozicije koje su prigodne za djecu obratite pažnju da kompozicije trebaju imati stalan ritam, jednostavne i nježne melodije, s malo vokala ili s jednim ili dva instrumenta. Također pratite i bebinu reakciju i otkrijte najdražu melodiju vaše bebe.

Tea Sukreški, bacc.physioth