Koje odluke očevi žele nekako izbjeći?

Zajedničko odlučivanje važan je dio zajedničkog života i prije i za vrijeme trudnoće u obitelji, a odluke su bitan dio i samog roditeljstva, no zanimljivim se pokazalo se da je ipak bolje da u nekim odlukama mame budu “glavne” :), a u nekima odlukama tate.

Budući očevi moraju donositi mnogo važnih odluka tijekom trudnoće svoje supruge ili partnerice, ali podjednanko i oko priprema za dolazak novog člana obitelji. Mnogi roditelji unaprijed sastavljaju listu potrebnih stvari koje im pomažu da se što bolje pripreme za bebu, ali dokazano je da se jednostavno nije moguće pripremiti baš na svaku situaciju i sjetiti se baš svake potrebne sitnice….

tata i dijete beba

O čemu brinu budući očevi prije poroda svoje supruge/partnerice

Tijekom iščekivanja prinove očevi brinu o jako puno stvari, u kojima više ili manje uživaju, ali zanimljivo je da neke odluke pokušavaju izbjeći, ako je to ikako moguće. :)

> Odabir liječnika ili bolnice za praćenje trudnoće i samog porođaja.
Većina očeva, prema brojnim ispitivanjima, smatraju da oni ne osjećaju do kraja emocije i različite osjećaje koje prolazi trudnica prilikom raznih pregleda, ispitivanja liječnika, poroda, pa smatraju da njihova sugestija, a kamoli odluka, nije od presudne važnosti. Očevi svakako žele sve najbolje, ali ne žele biti odgovorni za donošenje ove vrste odluka.

OVDJE vam donosimo još jednu situaciju za zajedničku odluku :)
Doula – da li ste izabrali svoju doulu – dobru vilu na porodu?

> Dekoriranje dječje sobe
Svaki otac naravno želi da njegova beba ima predivnu sobu, ali uglavnom brinu i važno im je, kad je pitanju namještaj i dekoriranje sobe koliko sve to konkretno košta, kao i koliko će vremena biti potrebno da se sav taj namještaj sastavi, namjesti, i slično.
> Prirodan porod, porođaj u vodi, epiduralni porod, carski rez
Svaki otac potajno misli kako on ima važnu ulogu kad dođe trenutak za odlazak u rodilište. Također svaki je budući otac svjestan kroz što sve žena treba proći da bi na svijet donijela njihovo dijete, ali smatraju da ipak nisu dovoljno kompetentni oko donošenja odluke o načinu porođaja.
> Prisutnost u magičnom trenutku rađanja
Možda ne bi vjerovali, ali zaista su rijetki muškarci koji inzistiraju, oduševljeni su i silno žele biti prisutni u porođajnoj sali tijekom poroda. Većina muškaraca i budućih očeva svjesna je činjenice da ipak to možda ne mogu jednostavno podnijeti!

Također treba znati i da očevi možda ne znaju detektirati postporođajnu depresiju, zato OVDJE saznajte kako je prepoznati nakon poroda

mama beba dijete

U kojim odlukama očevi vole voditi glavnu riječ u obitelji?

Nekoliko je situacija u obitelji i roditeljstvu u kojim očevi obožavaju sudjeluju i voditi “glavnu riječ“.

> Ime za bebu
Očevi smatraju da je njihova obaveza djetetu dati dobro, snažno i zvučno ime!
> Testovi i ispitivanja tijekom trudnoće
Muškarci vole imati što više informacija o raznim ispitivanjima i testovima tijekom trudnoće, a kako bi bili sigurni da je dijete dobro i zdravo te kako bi što je više moguće eliminirali strah da nešto nije u redu.
> Odabir autosjedalice i druge opreme koja garantira sigurnost bebe pri vožnji, previjanju, puzanju, nošenju
Očevi na svaki način žele zaštititi dijete, tako da uživaju u donošenju glavnih odluka kad je riječ o opremi koja štiti njihovog mališana od bilo kakvih potencijalnih opasnosti.
> Novac koji se treba odvojiti
Njima nije baš toliko jako važno koliko što košta, već ih isključivo zanima koliki je konačan iznos za sve izabrano za dolazak bebe. Kreiranje kućnog budžeta jako je važno očevima i uživaju donositi procjene i odluke oko pravog trenutka neke kupovine ili pak smatraju da se možda s nečim može malo i pričekati…