Tri brza bezglutenska recepta za cijelu obitelj koje će djeca obožavati

Život zaposlenih roditelja dovoljno je užurban, a kada vi ili vaša djeca morate slijediti bezglutensku prehranu, priprema obiteljskih obroka može se činiti kao dodatni izazov.

brzi bezglutenski recepti za djecu

Bez brige – donosimo tri jednostavna, zdrava i bezglutenska recepta koja će obožavati i djeca i odrasli! Od šarenih tortilja s piletinom i sirom, preko rižinih rezanaca s povrćem i jajima, do osvježavajuće salate s kvinojom i voćem – ovi obroci su gotovi za manje od 25 minuta, koriste lako dostupne bezglutenske sastojke i osiguravaju hranjivost za cijelu obitelj.

Bilo da je bezglutenska prehrana potreba zbog zdravlja ili izbor, ovi recepti donose radost u zajedničke obroke bez kompromisa na okusu!

brzi bezglutenski recepti tortolje za djecu

1. Bezglutenske mini tortilje s piletinom i sirom (15 minuta)

Sastojci (za 4 osobe):
4 bezglutenske tortilje (od kukuruznog brašna ili riže, dostupne u većim trgovinama)
400 g pilećih prsa, narezanih na sitne kockice
150 g ribanog cheddar sira ili mozzarelle
1 šalica kukuruza (iz konzerve, ocijeđenog)
1 crvena paprika, narezana na sitne kockice
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica bezglutenskog začina (npr. sol, papar, slatka paprika)
4 žlice grčkog jogurta ili bezglutenskog umaka od rajčice

Priprema bezglutenskih tortilja:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće kockice i začine, pa pržite 5-7 minuta dok piletina ne porumeni.
Ubacite papriku i kukuruz, pirjajte još 3-4 minute dok povrće ne omekša.
Zagrijte bezglutenske tortilje u mikrovalnoj (20 sekundi) ili na suhoj tavi. Na svaku tortilju rasporedite smjesu s piletinom i povrćem, posipajte sirom i dodajte žlicu grčkog jogurta ili umaka od rajčice.
Zamotajte tortilje u roladice ili ih presavijte na pola i poslužite toplo.

Zašto je ovo bezglutensko jelo zdravo i privlačno djeci?
Djeca vole tortilje zbog njihove zabavne teksture, a sir i blagi okusi čine ih privlačnima. Kukuruz i paprika dodaju šarenilo i vitamine, dok piletina osigurava proteine. Bezglutenske tortilje su lagane za želudac.

rizini bezglutenski rezanci brzi recept za djecu

2. Rižini rezanci s povrćem i jajima (20 minuta)

Sastojci (za 4 osobe):
300 g bezglutenskih rižinih rezanaca (dostupni u supermarketima ili azijskim trgovinama)
2 jaja, lagano razmućena
1 mrkva, narezana na tanke štapiće
1 šalica graška (svježeg ili smrznutog)
1 mala tikvica, narezana na tanke ploške
2 žlice bezglutenskog sojinog umaka
2 žlice sezamovog ulja (ili maslinovog)
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
Sol i papar po ukusu

Priprema rižinih bezglutenskih rižinih rezanaca:

Skuhajte rižine rezance prema uputama na pakiranju (obično 5-7 minuta). Ocijedite i isperite hladnom vodom.
U velikom woku ili tavi zagrijte sezamovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi.
Ubacite mrkvu, grašak i tikvice, pa pržite 5 minuta dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo.
Gurnite povrće na jednu stranu tave, ulijte razmućena jaja na drugu stranu i miješajte dok se ne ispeku (oko 1-2 minute). Pomiješajte jaja s povrćem.
Dodajte rižine rezance i sojin umak, promiješajte i kuhajte još 2 minute. Poslužite toplo.

Zašto je ovo jelo zdravo i privlačno djeci?
Rižini rezanci su mekani i zabavni za jelo, a jaja i povrće daju blagi okus koji djeca vole. Sojin umak dodaje umami okus, a povrće je bogato vitaminima i vlaknima.

brzi recept bezglutenska salata za djecu

3. Bezglutenska salata s kvinojom i voćem (15 minuta)

Sastojci (za 4 osobe):
200 g kvinoje (prirodno bez glutena, isperite prije kuhanja)
1 konzerva graha (crveni ili bijeli, ocijeđen, oko 240 g)
1 jabuka, narezana na sitne kockice
100 g grožđa bez koštica, prepolovljenog
1 krastavac, narezan na kockice
2 žlice maslinovog ulja
Sok 1 limuna
1 žličica meda (po želji, za slatkast okus)
Sol i svježi peršin (po želji)

Priprema bezglutenske salate:
Skuhajte kvinoju prema uputama (oko 10-12 minuta). Ohladite je nekoliko minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, grah, jabuku, grožđe i krastavac.
U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med i malo soli. Prelijte preko salate i promiješajte.
Po želji posipajte svježim peršinom i poslužite odmah ili rashladite za kasnije.

Zašto je zdravo i privlačno djeci?
Slatkasto voće (jabuka i grožđe) čini salatu privlačnom za djecu, dok kvinoja i grah osiguravaju proteine i vlakna. Krastavac dodaje osvježavajuću hrskavost, a limunov preljev daje blagi, dječji prihvatljiv okus.

*Napomena: Ovi recepti su bez glutena, brzi i prilagođeni dječjem ukusu s šarenim i blagim sastojcima. Provjerite da su svi gotovi proizvodi (npr. tortilje, sojin umak) označeni kao bezglutenski.

Recepti: chef Zoran Ožegović