Postoji li poveznica između srama vezanog uz menstruaciju i edukacije o istoj?

Intimina razgovori: Sram i edukacija o menstruaciji

Zašto žene smatraju da je sramotno spominjati svoj ciklus u javnosti? Zašto bi, zapravo, samo žene bile te koje bi trebale znati o “onim” stvarima?

Dajemo li dobar primjer generacijama koje dolaze?

Intimina je nedavno provela anketu među svojim pratiteljima, a zaključak je sljedeći: gotovo 70% ispitanika vjeruje da adolescenti nisu dovoljno obrazovani u vezi svog seksualnog zdravlja – i to ne samo djevojčice, već i dječaci.

Nemojmo zaboraviti da informiranost o ovim stvarima nije stvar spola, već cijelog čovječanstva. Što više znamo i što se više trudimo ukloniti tabu o intimnom zdravlju, to je veća šansa da buduće generacija imaju više samopouzdanja.

Iako većina smatra da osnovno obrazovanje dobiva na satovima biologije, to je ipak nedovoljno, a pogotovo kad je riječ o menstruaciji i tome što zapravo menstruacija predstavlja za ženu.

Jedna od ispitanica to je savršeno sažela:

“Činjenice su tu, postoje klinički podaci o prosječnom trajanju ciklusa, spolno prenosivim bolestima, prevenciji trudnoće i slično, ali kad je riječ o poučavanju i o tome što znači biti žena, odnosno što to podrazumijeva u fizičkom i psihičkom smislu, ne dobivamo ništa.

menstruacija i edukacija

Nitko vam ne govori kako će biti teško prihvatiti činjenicu da jednom mjesečnom gubite konce jer vas PMS pretvori u čudovište zbog podivljalih hormona, ili da nije toliko strašno ako vam u javnosti procuri menstruacija, ili da će možda netko iskoristiti menstruaciju kao izgovor za vaše ponašanje ili čak znak slabosti. Nitko vam ne govori o prirodnim načinima na koje se možete brinuti o svom zdravlju.

Dobivamo preporuke za higijenske proizvode, lijekove protiv bolova i tablete za dan poslije kao da je menstruacija bolest, ali nitko nas ne informira o nuspojavama niti nam govori da to prihvatimo kao dio sebe.”

Što se tiče rasprave o intiminim higijenskim proizvodima, 59% ispitanika smatra da mlade djevojke nemaju dovoljno znanja kako bi donosile prave odluke, iako, od tih 59%, 29% je onih koji žive u urbanim područjima kaže da dostupnost nije problem, već nedostatak informacija.

Ispitanici iz ruralnih dijelova napominju da im je jedina opcija za kupnju alternativnih proizvoda online trgovina, no 64% njih navodi da bi se osjećali ugodnije kad bi mogli fizički vidjeti i primiti proizvod prije kupovine.

Za problem vezan uz dostupnost informacija o kontracepciji i profilaktičkim metodama, najviše ispitanika navodi kako je najveći problem dob adolescenata kada ih krenu koristiti.

U razgovorima s mladim djevojkama utvrđeno je da maloljetnici nemaju dovoljno informacija o ovome od pouzdanih izvora (škole, medicinske ustanove), već koriste internet ili prijatelje kako bi dobili potrebne informacije.

Upravo zbog nedostatka informacija proizlazi nedostatak povjerenja u traženju savjeta o intimnom zdravlju.

Različitim akcijama, primjerice boljim oblicima seksutalnog odgoja u školama i ohrabrivanjem mladih, posebice djevojaka, da budu odgovorni prema svojem tijelu, samo su neki od prijedloga kojima bi se mogla popraviti statistika.

Sve žene, a osobito mlade djevojke, zaslužuju imati sve informacije vezane uz intimno zdravlje kako bi mogle donositi ispravne odluke o svome tijelu.

Važno je naglasiti da ekonomski status ovdje ne smije stvarati nikakve razlike

Siromaštvo i mensturacija i dalje su veliki problem i jedini način da se riješi je da obrazovne institucije surađuju sa stručnjacima u području intimnog zdravlja kako bi svim adolescentima pružili sve što im je potrebno kako bi bili zadovoljni odlukama koje donose u vezi svog tijela, a što je najvažnije, kako bi se osjećali dovoljno samouvjereni da potraže stručne savjete bez obzira na problem koji imaju, a pogotovo – bez obzira na spol.

Tekst: Intima