Pripreme za prvi dan škole

Knjige su naručene, torba je kupljena, djeca već nestrpljivo odbrojavaju preostale dane do početka škole, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako dijete na najbolji mogući način pripremiti za taj veliki dan – prvi dan škole.

Upoznavanje djeteta s okolinom

Bilo bi dobro da ovo vrijeme koje je preostalo do početka škole roditelji iskoriste za upoznavanje djeteta s okolinom, putem do škole, javnim prijevozima i ponekim prometnim pravilima. Znači, najbolje bi bilo kad bi roditelji kroz ljeto prolazili s djecom put koji će oni prolaziti kad će ići u školu.

Ako dio moraju ići javnim prijevozom da znaju koji broj autobusa ili tramvaja trebaju koristiti, u kojem smjeru te gdje eventualno mogu kupiti kartu. Ako će dijete u školu ići pješice, valjalo bi s njim nekoliko puta proći tu rutu da ga se osposobi da samostalno i sigurno može prelaziti određene dionice. Zapravo je to i najbitniji dio priprema jer će djetetu omogućiti da se osjeća sigurno.

Bitno je djetetu dati fizičku sigurnost kako bi se tako osjećao i u školi pa je dobro nekoliko puta odvesti ga u dvorište škole kako bi ga dijete dobro upoznalo. Poželjno je dijete voditi sa sobom u školu bilo pri uzimanju određenih informacija, bilo kad se ide na razgovore jer mu to daje priliku da doživi prostor u koji će kasnije ulaziti samostalno.

Kad se dijete prvi dan vodi u školu, ovisno o prometnoj situaciji možete odlučiti do kuda ćete ga voditi, ali važno je postepeno djetetu omogućavati da samo stvara osjećaj za prostor i odnose pa ga kroz tjedan dana više ne čekati pred vratima škole, nego možda pred dvorištem i slično. To sve naravno ovisi o djetetu i o prometnoj situaciji.

djecak djeca skola

Škola

Kad škole objave popis učenika koji će pohađati određeni razred, dobro bi bilo da roditelji uz pomoć djece saznaju koja su im djeca susjedi ili žive koju ulicu dalje od njih. Ako se djeca počnu družiti prije škole, bit će im zasigurno lakše tih prvih dana u nepoznatoj i novoj okolini.

OVDJE saznaje: Igranje kod susjeda: obvezna pitanja prije dolaska vašeg djeteta na zabavu

Nije naodmet upoznati dijete sa sistemom funkcioniranja škole, odnosno objasniti mu da zvono označava početak i kraj sata, da je između satova odmor, koliko traje sat, što je to školska kuhinja i slično, znači opće informacije koje će mu pomoći da se snađe.

Povratak kući

Kad nastava počne i kad se dijete vrati iz škole prvo ga valja upitati što mora napraviti kod kuće, odnosno koja mu je zadaća. Nikako dijete ne treba pitati prvo što su radili u školi, a zatim što trebaju odraditi kod kuće, jer se tada dijete možda neće moći prisjetiti zadataka. Jako je dobro da djeca samostalno pišu zadaću, a da je roditelji kasnije samo provjere.

skolska torba djeca

Odabir torbe

Pri odabiru torbe jako je važno voditi računa o težini torbe. Iako je danas naglasak na estetici, najvažnije je da torba bude funkcionalna te da djetetu nije preteška. Kupovanje torbe, školskog pribora i knjiga svakako bi trebalo uključivati i dijete. Važno je da dijete samostalno obuče omote na knjige, odabere i zalijepi naljepnice i slično.

OVDJE saznajte više o odabiru školske torbe

Torba za školu na kotačima vs. klasična školska torba na rame: istražujemo koja je bolja opcija
Prednosti i mane školske torbe na kotačićima

Sasvim je u redu da mu pomognete ispisati ime ako to samo još ne zna, ali nikako nemojte napraviti sve radnje za njega jer mu time uskraćujete priliku da sudjeluje u nečemu što mu je važno. Dijete bi trebalo samo i pakirati torbu, a roditelj je tu da mu pomogne da uđe u svijet samostalnih odluka i odgovornosti te da sretno, sigurno, samostalno i samouvjereno zakorači u svijet odrastanja.

Autor: Vedrana Duić Loparić, pedagog