Top savjeti za dječji uspjeh u školi

Kako je poznata činjenica da sve kreće iz kuće tako se i pojedini segmenti uspjeha djece u školi mogu bazirati upravo na kućnom odgoju i kućnoj kvalitetnoj ravnoteži u obitelji ili okolini u kojoj živi.

dijete djeca učenje

Dobri odnosi i razumijevanje ključ je svake sretne osobe koja to treba, kako pružati tako i primati. No, lošiji uspjeh u školi može biti i nedostatak sna, loša prehrana, pretilost i u konačnici nedostatak roditeljske potpore ili potpore osobe koja skrbi o djetetu.

S druge strane istraživanja također pokazuju jako dobre rezultate i za učenike koji žive u domovima u kojima postoje zdrave navike, redovito rutine, i dobra komunikacija.

Kako osigurati da dijete odgajate na najboljim mogućim temeljima?
Određeni savjeti mogu pomoći da vaše dijete napreduje.

učenje djeca dijete

Dnevna rutina

rutinaKada se kod djeteta ugradi dnevni raspored za učenje i opuštanje takva rutina će pomoći u djetetovoj organizaciji dana.

U domu treba odrediti tko spravlja stol za doručak, posprema krevet, te sprema knjige u školsku torbu sa završenim zadaćama od prethodnog dana.

Nakon škole u poslijepodnevnim satima treba jesti, pospremiti stol, napisati svoje zadaće, dok su kasnija popodneva rezervirana za odmor ili sportske i ostale aktivnosti.

Večerati se treba u miru i svakako ići na vrijeme spavati. Rutine se mogu razlikovati, ali ključ svega je da budu iste svaki dan tako da dijete zna što može očekivati.

Pospremljena i organizirana soba ili djetetov kutak

Bez obzira kako ćete zvati radni djetetov kutak ili ono ima svoju sobu svakako treba pronaći mjesto gdje dijete može držati sve potrebne predmete za školu ili sportske i ostale aktivnosti.

Ono će tada biti organizirano i bez straha od potrage u zadnji čas moći će naći sve na jednom mjestu bez ikakve panike koja može bespotrebno stvoriti napetost i svađu u odnosima u obitelji.

Dijete isto tako treba u svom dijelu stana ili sobe imati svoj radni stol, s dovoljnom količinom svjetlosti i dobrom stolicom za sjedenje, na kojem će pisati zadaće, čitati ili se zabavljati na neki drugi način u svoje slobodno vrijeme. To također stvara dobre i kvalitetne navike.

djeca učenje

Potaknite dijete da čita

Vjerujte da je pisana riječ jedna od najboljih učiteljica stoga dijete treba poticati da što više čita kako bi stvorilo kvalitetnu naviku da može saznati i naučiti što ga god zanima iz već dostupnih materijala, no i da uvidi kako mu se razvija vokabular, saznanja, emocije i razina razmišljanja i zaključivanja nakon određene količine pročitanih knjiga.

S djetetom ispočetka trebaju čitati roditelji, pomalo pa sve više svaki dan dok dijete ne uhvati dobru naviku s kojom više neće moći provesti dan bez da nešto novo ne pročita. Zajedničko čitanje, također dokazano smanjuje strest i napetost nakon radnog dana.

Čitati se može i ukrug, svatko od roditelja, baka, djedova pa i djece naizmjence naglas uz određenu glumu po ulogama iz knjige.

Uvijek budite u kontaktu s nastavnicima i trenerima

Vaše dijete koje sigurno nastojite dobro odgojiti ipak vrijeme provodi i izvan kuće i vaših očiju.

Stoga budite uvijek u kvalitetnom dijalogu s nastavnicima, učiteljima i trenerima, jer oni vaše dijete promatraju i vide iz nekog drugog ugla i u nekoj novoj okolini.
Prihvatite ponekad i neku dobronamjernu rečenicu i ne doživljavajte je isključivo kao kritiku, već razmislite što vam je osoba, koja također na neki način odgaja vaše dijete, željela prenijeti u izrečenoj informaciji.

dijete čitanje djeca

Učite dijete kroz svoje primjere ponašanja

Djeca uče kroz životne primjere. Slobodno sa svojim djetetom razgovarajte o računima u kući, platežnoj moći, neka ono prisustvuje plaćanju kućnih obveza.

Ako vaše dijete vidi da vodite računa redovito o svim obvezama i dužnostima i da zdravo razgovarate o njima i samo će steći i izgraditi sustavnu odgovornost prema sebi i svom životu i životnim navikama.

Što češće razgovarajte sa svojim djetetom i pokazujte interes za njega

Uvijek pitajte svoje dijete kako se osjeća u razredu, školi, na nekom treningu ili aktivnostima koje pohađa.

Tko su mu prijatelji i kako se međusobno druže. Pitajte što voli, a što ne voli i uvijek mu dajte priliku da izrazi neku tjeskobu ako ste je primijetili. Svaki trud i uspjeh uvijek pohvalite s osmjehom na licu, zagrljajem, poljupcem.

Pokažite djetetu da očekujte uspjeh

Jedan od najvažnijih odnosa s vašim djetetom jest da očekujete njegov uspjeh, da ga podržavate u njegovim naporima i učenjima koji bi trebali donijeti rezultate. Bodrite ga i podržavajte prije svakog ispita ili natjecanja.

Dijete ne mora biti vrhunski sportaš li učenik, ali pohvalite njegov trud i zalaganje te mu pokažite kako uvijek može za nijansu bolje ako se možda više bude zalagao, ali sve u granicama djetetovih mogućnosti.

Ako treba ponekad mu pomognite u učenju i svladavanju prepreka, dijete treba znati da ste uz njega i da ćete uvijek dati “sve od sebe”, kako bi ono moglo bolje ostvariti svoje školske ali i životne uspjehe.

No, naravno pomaganje mora biti u granicama i samo u trenucima koji to zahtijevaju nakon čega dijete treba samo na isti način početi rješavati svoje zadatke.

Piše: Wishmama