Trudnica i morske radosti

Nema žene kojoj se tijekom trudnoće ne nameću brojna pitanja i dvojbe kako bi bile sigurne da će činiti samo najbolje za svoje tijelo, odnosno bebicu koju nose, a jedno od pitanja zasigurno je i odlazak na more, točnije sunčanje i plivanje.

Stručnjaci se slažu da, ako je trudnoća uredna, nema nikakvog razloga da buduća majka i tijekom trudnoće ne uživa u ljetnim radostima, naravno ipak uz prilagodbu novom stanju.

Štoviše, plivanje će joj blagotvorno djelovati na tijelo, na cirkulaciju te na jačanje mišića i kralježnice.

Preciznije, ako tijekom trudnoće buduća majka nije imala naviku tjelovježbe, plivanje će joj dobro doći kako bi razgibala tijelo.

Ako je prije trudnoće možda bila prvakinja u skokovima u more, u maratonskom plivanju i ostalim ludorijama koje donosi ljeto, sada tu vrstu zabave ipak mora (privremeno) zaboraviti. U more valja ulaziti postepeno, prilagođavajući tijelo na promjenu temperature.

Plivanje mora biti lagano, stilom koji trudnici najviše odgovara, bez naglih pokreta i premaranja.

I ako je prije mislila da je ulazak u more u obući za vodu bio rezerviran samo za “bakice”, bilo bi dobro u trudnoći nabaviti baš takvu obuću koja će spriječiti posklizavanje i pad koji za trudnicu može biti vrlo opasan.

Vrlo je važno odmah po izlasku iz mora odjenuti drugi, suhi kupaći kostim jer su u trudnoći upale mjehura znatno češće, a one mogu dovesti i do nekih ozbiljnijih problema.

A sunčanje?

Neizbježan dio ljetnih radosti je i sunce koje može postati i pravi neprijatelj, pogotovo u trudnoći, pa treba biti oprezan.

Prekomjerno izlaganje suncu ne preporučuje se nikome, a trudnice su tu posebno osjetljive. Na suncu nikako ne bi smjele biti u periodu između 11 i 16 sati, a tijekom ostalog vremena tijelo valja zaštititi adekvatnom kremom za sunčanje.

Iako nije pogreška koristiti uobičajenu kremu, preporučljivo je uzeti kremu namijenjenu bebama i maloj djeci, a na tržištu postoje i one atestirane upravo za trudnice. U svakom slučaju, u trudnoći valja izbjegavati pretjerano pregrijavanje organizma, a u tu svrhu potrebno je piti puno tekućine, najbolje vode.

Pojedine se trudnice pitaju smiju li koristiti kreme za samotamnjenje. Na tržištu postoje kreme koje su sigurne da primjenu u trudnoći, no nije rijetkost da u trudnoći koža na njih reagira drugačije pa se javljaju neželjene mrlje ili iritacije.

Preplanulo tijelo jest lijepo, ali put kojim se do njega dolazi i nije najzdraviji. U trudnoći je bolje uživati u hladu, pod šeširom širokog oboda.

Tako lješkareći dobro je podignuti noge na povišeno, a ugodno je i “točanje” nogu u posudi s morskom vodom.

S obzirom da je trudnicama često vruće, čak i kada vanjska temperatura nije visoka, trudnica na vanjske visoke temperature može reagirati gubitkom apetita.
U tom slučaju, spas može biti u laganim voćnim ili povrtnim obrocima, hladnim frapeima i smoothijima…

U svakom slučaju, ako je trudnici to prva trudnoća, dobro je da osvijesti da joj je to ljeto zadnje koje će moći provesti u blaženom miru, uživajući u hladu uz dobru knjigu ili jednostavno odmarajući u pogledu na predivnu pučinu.

Već sljedećeg ljeta, a i onih nekoliko predstojećih ;), uživat će u nekim drugim radostima koji nikako neće podrazumijevati takav mir, nego hopsanje za malim stvorenjem koje će tek početi istraživati morske radosti.

Piše: Wishmama